Lidé v Přelouči vybírají v anketě ze čtyř architektonických návrhů novou knihovnu

14. únor 2020 10:30

Má být větší, víc hranatá a její okna by mohla připomínat knihy naskládané v regálech. Přelouč dostala čtyři architektonické návrhy, jak by měla za pár let vypadat nová budova městské knihovny za desítky milionů. Tři ze čtyř zvažovaných variant mají přitom ambici vybočit z tradičního koloritu historického Masarykova náměstí a posunout jeho vzhled víc do 21. století.

„Já často sháním knížky, které by tu měli, ale protože jsou malí, tak to musí objednávat z Prahy,“ říká čtenářka Mária Bořková. A není jediná, kdo by si v Přelouči přál novou knihovnu. Stávající prostory v historické budově Občanské záložny na náměstí nevyhovují ani knihovnicím, chybí tady podle nich pořádná čítárna a společenský sál na přednášky a besedy.

Podle vedoucí Ladislavy Hývlové se v knihovně zastavil čas. „Bezbariérové prostředí je taky potřeba, protože dneska do knihovny chodí starší občané, maminky s nejmenšími dětmi s sebou potřebují kočárek a těžko jim můžeme nabídnout možnost, jak se bezbariérově do knihovny dostat.“

I proto Hývlová vítá, že město che postavit úplně novou knihovnu. Stávající architektonické návrhy z dílny čtyř architektů se jí zamlouvají. „Protože všechny jsou větší, než je náš dosavadní prostor. Teď se mění smysl knihoven, stáváme se takovým prostorem pro potkávání a tady u nás je tak málo místa, že sotva dáme čtvrtinu našeho fondu do volného výběru.“

Nová knihovna má stát jen pár desítek metrů od Občanské záložny v místě rohové parcely, kterou teď zabírá stará a dnes prázdná městská budova sousedící s historickými domy s podloubím.

Poradní hlas lidu

Město také dalo možnost občanům seznámit se s návrhy a vyjádřit se k nim prostřednictvím ankety. Ta sice nebude mít rozhodující slovo, ale zastupitelé k ní mohou přihlédnout. V době vydání článku bylo v anketě 850 hlasů a přesně polovina hlasujících vybrala stavbu architekta Pavla Maléře, tedy tu, která nejméně vybočuje za stávající zástavby.

Zatím není jasné, podle kterého návrhu se začne stavba budovat, příští měsíc by o tom měli rozhodnout zastupitelé. „Jakmile vybereme konkrétní návrh, uzavřeme s příslušným architektem smlouvu na vypracování potřebné projektové dokumentace. Jsou to čtyři velice zajímavé návrhy,“ řekla starostka Přelouče Irena Burešová (ODS).

Zatímco tři z nich počítají s moderní knihovnou hranatých tvarů, čtvrtý je spíš konzervativní a ctí dosavadní ráz náměstí. Na stavbu chce město získat evropské peníze, a pokud vše půjde hladce, počítá se zahájením stavebních prací v roce 2022.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související