Lidé z Pardubic od příštího roku zaplatí za odpad až o 200 korun víc

26. říjen 2019 07:01
Popelnice na Bělobranském náměstí v Pardubicích

Obyvatelé Pardubic posledních 14 let platili každý rok za svoz odpadů 500 korun. To se ale příští rok změní, náklady na svoz nebo provoz sběrných dvorů jsou totiž tak vysoké, že třeba loni vybrané poplatky nepokryly ani 60 procent.

Radní města se proto na svém posledním zasedání shodli na tom, že poplatek je potřeba zvýšit. „Město čím dál víc doplácí na službu svozu a vůbec nakládání s tuhým komunálním odpadem. Zřizujeme čím dál víc míst pro separaci odpadu a začíná to být pro město finančně neúnosné,“ vysvětluje náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Odpad za 650, nebo 690 korun

Při poplatku 500 korun ročně doplácí podle Dvořáčkové město přes 40 procent skutečné ceny svozu, která činí přes 73 milionů korun. „Ve hře jsou v tuhle chvíli dvě výše poplatku, máme to vypočítané na 650 korun za osobu a rok, nebo za 690 korun za osobu a rok,“ říká Dvořáčková a pokračuje „V cenách roku 2020 bude vybráno necelých 60 milionů korun a necelých 17 milionů korun by stále doplácelo město.

Čtěte také

Ve městě se často stává, že popelnice jsou přeplněné a svozy nestačí. Náměstkyně primátora říká, že je v působnosti městských obvodů, aby si vyžádali častější svoz, nebo zvýšení počtu nádob, pokud je místo, kam je dát. „V tuhle chvíli se v okrajových částech sváží jednou týdně, v centru až čtyřikrát týdně a na sídlištích dvakrát za týden. Nemyslím si, že by bylo realizovatelné, aby se na sídlištích jezdilo třeba třikrát, ale určitě by se dala ještě teď najít místa, kde by se mohl posílit počet nádob.“

Kdo někdy nahlédnul do kontejnerů na tříděný odpad, ví, že se tam často objeví věci, které tam nepatří. „To se občas stane, ale já musím říct, že občané Pardubic třídí úplně perfektně, my jsme se zabývali tím, jak ve skutečnosti město vydělává nebo prodělává na separovaném odpadu. Vždycky je to tak, že čím víc občané třídí, byť by to bylo jen deset nebo patnáct procent, tak to vyjde město levněji, než kdyby to házeli do jednoho směsného odpadu. Zní to blbě, když řeknu: třiďte ještě víc a my vám to zdražíme, ale ve skutečnosti, pokud by se netřídilo, tak by to zdražení bylo vyšší.“

O tom, jestli lidé budou nakonec platit 650, nebo 690 korun, rozhodnou zastupitelé v listopadu.

Spustit audio

Související