Líh na obličej nepatří. Vyrobte si vlastní přírodní tonikum

23. březen 2018

Lihové přípravky vysušují kůži. A pokud ji začneme vysušovat, ona se brání tím, že se začne o to víc mastit. Problematickou pleť si v mnoha případech způsobujeme sami tím, že používáme nevhodné přípravky.

Pleť na obličeji je dobré pravidelně čistit, i v případě, že se ženy nemalují. A nejlépe šetrnými prostředky. Tonikum by podle kosmetičky Šárky Štefančíkové nemělo chybět na toaletce. Je to důležitá součást péče o pleť, kterou použijeme ještě před tím, než naneseme krém.

Jak vybrat správné tonikum

„Naše kůže by měla mít lehce kyselé pH, tedy 4 – 4,5. Jakmile se dostane do více zásaditého pH, má sklony k zánětům. Důležité je vybrat správné tonikum. Vyvarujte se přípravků, na kterých je napsáno minerální olej nebo Paraffinum Liquidum. Rozhodně bych nevolila ani tonika s alkoholem,“ říká Šárka Štefančíková.

Pokud vás trápí pupínky, zkuste je potírat kvalitním koncentrovaným éterickým olejem z čajovníku nebo levandule. Má to lepší efekt a nebudete mít problém s vysušenou kůží. 

Malinové listy jsou dobré na hormonální nerovnováhu a černý rybíz zase na záněty. Natrhejte si v lese hrst malinových, borůvkových a ostružinových listů, ze zahrady k tomu přidejte hrst listí z černého rybízu, dejte do nádoby a zalijte horkou vodou. Nechte vyluhovat a popíjejte nebo potírejte. „Třeba si večer sedněte k televizi, namáčejte do odvaru vatový tampón a potírejte si vlastním léčivým odvarem obličej,“ radí kosmetička. 

Cibule pleti prospěje

Cibule je všelék, který přispěje i k lepší kvalitě pleti. V půl litru vody svařte  jednu pokrájenou cibuli, nechte probublávat asi pět minut. Můžete přidat levanduli a pak opět pravidelně potírat pokožku vychladlým odvarem.

Teď všechno začíná klíčit, čerpejme zdraví z přírody. Pampelišky, sedmikrásky, mladé březové listy nebo lichořeřišnice jsou vhodné k detoxikaci organismu. Pampeliškové listy jsou vynikající například v kombinaci s polníčkem. Sedmikrásky dobře chutnají v bramboračce. Lichořeřišnice také velmi hezky vypadá v salátech a je to navíc přírodní antibiotikum.

To, co jíme, se odrazí na kvalitě pleti

„Moje klientky už vědí, že když zhřešily, objeví se to na pleti. Těch potravin, které způsobují alergie je hodně. U mladých jsou to hranolky, kečupy, sladké limonády, koblihy a další sladkosti. Pokud je to součást každodenní stravy, je to špatně. Ani velké množství tropických plodů v zimě nedělá podle mých zkušeností pleti dobře. Blíží se Velikonoce, pozor na přemíru sladkostí. Dávkujte je dětem po troškách,“ říká kosmetička Šárka Štefančíková.

Šárka Štefančíková

Dobré rady na závěr

V poslední době se množí reklamy na kartáčky, které slouží k masáži pokožky na obličeji. Co si o tom myslí kosmetička Šárka Štefančíková? „Drbat si každý den obličej? To v žádném případě. Vypěstujete si tím hroší kůži a popraskají vám tenké žilky.

Opalovací krémy nenechávejte až na léto. První jarní slunce má vysokou intenzitu. Pokud je pokožka nechráněná, začnou se tvořit pigmentové skvrny. A stává se to i mladým dívkám. Pokud už stařecké skvrny máme, existují přípravky, které působí nejen na vybělování zvenku, ale i na vnitřním principu. Ale je to běh na dlouhou trať. Prevence je mnohem účinnější.

Spustit audio