Litomyšlskému zámku má pomoci čtvrt miliardy, okolí už je opravené

17. únor 2016

Národní památkový ústav chce získat čtvrt miliardy korun na obnovu litomyšlského renesančního zámku. Oprava by tak měla ukončit absurdní situaci, kdy všechny okolní stavby jsou díky evropským fondům v pořádku, ale samotný zámek na pomoc čeká.

Už na loňském festivalu Smetanova Litomyšl si návštěvníci mohli všimnouti krásně opraveného zámeckého návrší. Právě zámecké návrší má za sebou tisíciletou historii. První zmínka pochází z počátku 12. století.

Pokud se do Litomyšle vydáte, určitě vám neunikne zámecký pivovar, jízdárna, panský dům, zámecké zahrady a také nově opravený piaristický chrám a regionální muzeum. Litomyšl je také pověstná tím, že hodně přestaveb, ať už právě muzea nebo pivovaru, pochází z dílny známého českého architekta Josefa Pleskota.

Mizí sgrafita, objevují se obnažené cihly

Samotný zámek vypadá na první pohled zachovale. Jenže na severní a východní straně byste byli z toho pohledu rozčarovaní. Kolem okapů zmizela sgrafita a tu a tam vykukují z poničené fasády cihly. A to působí ve srovnání s nově opravenou jízdárnou nebo kočárovnou kontrastně. Nutná je obnova krovů, střešních plášťů, renesančně a raně barokních komínů.

Čtěte také

Sgrafita začala z litomyšlského zámku opadávat (říjen 2011)

Druhou podstatnou částí rekonstrukce je právě obnova sgrafitového pláště. Mimochodem, těch sgrafitových přáníček na zámku je osm tisíc.

Součástí obnovy zámku má být i výsuvné zastřešení druhého zámeckého nádvoří, kde se koná operní festival Smetanova Litomyšl.

Čtěte také

Jeviště by se před operním festivalem vysunovalo ven z podzemí, výhodou by byla rychlost a zastřešení by nebránilo turistům v pohledu na renesanční sgrafita. Další novinkou bude nová expozice ve třetím patře zámku, kde bude nejen sbírka hudebních nástrojů, ale především část ojedinělé sbírka kulisových scén z 2. poloviny 18. století.

Památkáři budou žádat o téměř čtvrt miliardy korun

Národní památkový ústav se pokoušel získat peníze už v roce 2009, ale neuspěl. Teď to zkusí podruhé. Studii obnovy zámku připravil už výše zmiňovaný Josef Pleskat, takže je tady jakási záruka, že to dobře dopadne. Zámek v Litomyšli, který je jedinou hmotnou památkou UNESCO v Pardubickém kraji, si to určitě zaslouží.

Dvorek zámeckého pivovaru se schodištěm do sálu a ubytovacích prostor
autor: KUB
Spustit audio