Loni vůbec, letos on-line. Hudební svátek v Ústí nad Orlicí tentokrát neodpískali

5. květen 2021

Každoroční jistotu přerušenou pandemií se pokouší obnovit taky Kocianovo Ústí a Kocianova houslová soutěž. Letos jsou organizátoři rádi, že mohli uspořádat aspoň distanční podobu.

„Soutěžící museli zaslat videozáznamy. Porota je hodnotí z domácího prostředí a kvůli výsledkům se spojí na videokonferenci. Vyhlášení plánujeme na pátek, následně zveřejníme výsledkové listiny,“ popisuje akci pro nadějné hudebníky její ředitelka Lenka Lipenská.

Podruhé rušit? Ne

Na podzim si pořadatelé řekli, že 63. ročník soutěže na počest houslového virtuosa Jaroslava Kociana pořádat určitě chtějí. „Po Vánocích nebylo na co čekat a soutěž jsme vyhlásili na dálku. Ohlasy jsou kladné. Účastníci děkují za příležitost. Taky pro ně to je velká motivace ke cvičení a dalšímu hudebnímu rozvoji.“

Zájem byl podle Lipenské velmi slušný. „Přihlásilo se 65 soutěžících, videonahrávek dorazilo 59. Je z nich znát, že tomu přikládají velkou váhu. Dávají si záležet, aby to natočili v kvalitním sále a na mikrofony. Nestačí si někde v obýváku postavit mobil na stativ. Máme účastníky doslova z celého světa. Dominuje Evropa, ale jsou tam taky Spojené státy americké, Mongolsko a Japonsko.“

Ředitelka sama viděla všechna videa. „Nahrávky musely vyhovovat nastaveným regulím. Jsem za to vděčná. V jiných ročnících jsem kvůli organizačním povinnostem obvykle neměla šanci všechny soutěžící slyšet.“

Hvězdy na večer

I festival Kocianovo Ústí zve ke sledování přes internet. Zájemci se můžou připojit od 4. do 6. května, vždy od 20 hodin. První stream se vysílal z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí v podání houslisty Pavla Šporcla a kytaristy Lubomíra Brabce.

Druhý koncert 16. ročníku chystá Jan Smigmator a jeho kapela z Roškotova divadla. A třetí koncert poběží ze Sukovy síně pardubického Domu hudby. Vystoupí na něm laureát Kocianovy houslové soutěže z roku 2019 Daniel Matejča a Komorní filharmonie Pardubice. Posluchači si můžou koncerty pustit zpětně celý další měsíc.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.