Losos s bylinkovou krustou vás na talíři určitě nezklame
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.
Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat.
Křehké maso z lososa s jemnou bylinkovou omáčkou vás určitě nezklame.
Tak, dobrou chuť!
Co budete dnes potřebovat:
4 filety z lososa bez kůže
3 plátky bílého toustového chleba
2 hrsti čerstvé petrželky - jemně nasekané
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy:
V mixéru nejprve rozmixujeme střídu z bílého toastového chleba, spolu s petrželkou a lžící olivového oleje. Pak přidáme sůl a pepř.
Pečící plech vyložíme alobalem.
Filety z lososa rozložíme na papír, osolíme, opepříme, potřeme dijonskou hořčicí a navrch dáme petrželovou strouhanku, kterou musíme dobře přimáčknout dlaní k masu.
Lososa dáme do trouby rozpálené na 230 °C.
Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.
Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.