Loutky hrají ve Smiřicích nepřetržitě od roku 1926. Kašpárek dál přináší radost a úsměvy

1. říjen 2017

Každý z nás určitě alespoň jednou navštívil loutkové divadlo. Ať už jako dítě, nebo jako rodič doprovázející svou ratolest. Loutky ají u nás svou tradici a ve východních Čechách je i jedno loutkové divadlo, které hraje nepřetržitě už roku 1926. Najdete ho ve Smiřicích, kde je nejstarším sdružením ve městě. A i když několikrát změnilo svého zřizovatele i místo svých představení, stále má své věrné diváky.

Divadlo hraje s oblíbenými marionetami, ale i s maňásky. Na jeho repertoáru najdete především klasické pohádky, ale i další loutkové hry, které si členové, pro své inscenace, zpravidla upravují. Často v nich nechybí dětmi velmi oblíbený Kašpárek.

Před začátkem nové divadelní sezóny se do Smiřic, vypravila s mikrofonem redaktorka Blanka Malá. Přivítal ji vodič Kašpárka a zároveň principál divadla, Jan Suchánek.

Čtěte také

Z kroniky je patrné, že v roce 1884 nebo 1885 pořádal zpěvácký spolek Hanka výlet do Sendražic. Tam mladý smiřický učitel Štěrba a malíř pokojů Janko zahráli bramborové divadélko. A právě toto představení považuje kronikář Loutkového divadla Smiřice za první impuls k založení loukového divadla ve Smiřicích.

Principál loutkového divadla ve Smiřicích Jan Suchánek spolu s Kašpárkem

Kašpárek (z německého Kasperle) je především v německé loutkové tradici komická postava kašpárkového divadla. Kašpárek se na scéně poprvé objevil díky Johannu Josephu Laroche na konci 18. století. Českou verzi kašpárka pak přivedl na svět Matěj Kopecký, představitel národního obrození.

Úkolem Kašpárka je během představení udržovat kontakt s divákem. Často vstupuje do děje a reaguje na bezprostřední chování publika. Důležitou úlohu hraje při výkladu děje a objasňování souvislostí. Kašpárek se stal symbolem veselého a chytrého hrdiny, který si dovede poradit v každé situaci.

Křišťálový lustr, který visí v hledišti loutkového divadla, je lustr, se jako jedna z mála věcí po Malburgových dochoval.

V české loutkové tradici byl předchůdcem Kašpárka Pimprle.

Divadlo sídlí ve Smiřicích v Malburgově vile, která je jednou z budov, kterou navštívíme v našem nedělním cyklu Slavné domy. Dr. Oldřich Malburg byl židovský průmyslník a lidumil, majitel smiřického lihovaru a továrny na likéry.

Křišťálový lustr, který visí v hledišti loutkového divadla, je lustr, se jako jedna z mála věcí po Malburgových dochoval. Ale tenkrát byl umístěný v jídelně.

Loutkové divadlo ve Smiřicích najdete na hlavní, Palackého ulici, v budově Domu dětí a mládeže, jen si 15 metrů od známé zámecké kaple. Na protilehlém parkovišti se dá i dobře zaparkovat.

Do Smiřic se ale pohodlně dostanete i vlakem, městečko leží na poloviční trase Hradec Králové - Jaroměř.

Kašpárek a rozhlasový mikrofon
autor: Blanka Malá
Spustit audio