Lubnou na Svitavsku zasáhlo tornádo, potvrdili meteorologové. Urazilo trasu půl kilometru

2. květen 2023 10:55

Obec Lubná u Poličky na Svitavsku zasáhlo v sobotu tornádo. Potvrdil to v úterý Český hydrometeorologický ústav. Bouře způsobily na několika místech poměrně výrazné škody. Podle starosty Lubné Josefa Chadimy (SNK obce Lubná) vítr poškodil střechy asi dvou domů.

„Podle dostupných fotografií a také na základě očitých svědectví se v obci Lubná nedaleko Poličky vyskytovalo tornádo,“ informoval na twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové dodali, že podle zjištěných škod urazilo zhruba 500 metrů. Rychlost větru byla po většinu času nižší. „Shozené těžké tašky ze střechy v menší míře podle metodiky Mezinárodní Fujitovy stupnice jsou hodnoceny silou IF1-, tedy rychlostí kolem 128 km/h,“ doplnili.

Výskyt tornáda potvrdili poté, co během pondělí prozkoumali danou lokalitu, kde zanechalo škody, hlavně na střechách několika domů. „Trošku nás to tady zasáhlo, jeden dva baráčky, lidé si dali zpátky tašky, všechno je v pohodě, nebylo to tak hrozné,“ popsal pro agenturu ČTK starosta Josef Chadima.

Tornáda v Česku

Tornáda jsou součástí takzvaných supercel, což jsou silné bouře rotující kolem své osy. Meteorologové ale upozorňují, že samotné supercely nemusejí být provázeny extrémními jevy, tedy ani tornády.

„Pravděpodobně se takto krátkodobé jevy vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka. Takto slabých tornád během roku zaznamenáme většinou v nižších jednotkách případů,“ podotkli v úterý meteorologové.

Lidé si těchto jevů všímají intenzivněji především po ničivém červnovém tornádu z roku 2021, které se prohnalo částí Břeclavska a Hodonínska.

Tornádo o rychlosti přes 300 kilometrů za hodinu za sebou tehdy nechalo devastující škody na majetku a šest obětí na životech. V některých obcích dosáhlo až čtvrtého stupně, silnější předtím v Česku nikdy nebylo.

autor: ako | zdroj: iRozhlas
Spustit audio