Lubor Křížek ví, jak zadržet vodu v krajině, zkušenosti z vlastního pozemku předává dál

14. červenec 2021, aktualizováno

V roce 2016 vytvořil oázu klidu, která poskytuje útočiště všemu živému od mikroorganismů, přes obojživelníky, ptáky, plazy, až po savce. I rozmanitému rostlinstvu se tam dobře daří. Na svém pozemku vybudoval 13 tůní. A to má význam nejen pro jeho rodinu, ale pro celou okolní přírodu.

Přesto, že je úbytek vody v krajině jedním z nejdiskutovanějších ekologických témat současnosti, potíže s nedostatkem vody má čím dál více lidí. Jedním z nich byl i Lubor Křížek ze Sedlčanska, který před časem zjistil, že hladina vody v jeho studni výrazně klesá. Řešení problému vzal do vlastních rukou. Za použití běžného nářadí, s pomocí bagristy a s vynaložením pár tisíc korun na svém pozemku vybudoval už 13 tůní. A plánuje minimálně další dvě. Navíc, své zkušenosti šíří dál a ukazuje ostatním, jak na to.

Na svém pozemku vytvořil už 13 tůní

Také pozoruje (nejen) hnízdící ptáky, a pokud je to potřeba, rekonstruje ptačí hnízda. Na svém webu www.darujkridla.cz píše: „Kdybych byl čápem, nepředstavoval bych se písmenky, ale zvučným klapáním zobáku. Jenže jsem se nenarodil vysoko na komíně, ale jako většina ostatních - v porodnici. Tam mi dali jméno Lubor a příjmení Křížek. Nikdy jsem nevěřil, že mne rodičům přinesl čáp, přesto mně ti obrovští ptáci učarovali. A tak se dnes zaměřuji na pozorování velice plachých čápů černých a orlů mořských.“

Pokud byste Lubora chtěli v jeho záslužné činnosti podpořit, podívejte se na jeho web.

Příběh Lubora Křížka je součástí knihy Dominiky Trčkové Laskavci – Příběhy (ne)obyčejných lidí, kteří mění svět, která vyšla 7. června 2021.

Zkušenosti se zadržováním vody v krajině šíří dál
Spustit audio

Související