Luciano Pavarotti. Dokázal na opeře vydělat miliardy!

„Než začnu zpívat, pomyslím na okamžik na svého otce. Bude se mu to líbit, nebo ne? Je tím nejpřísnějším kritikem na světě,“ říkával operní pěvec Luciano Pavarotti. Napsal Jindřich Bíč. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Jeho otec Fernando měl stejně krásný hlas jako on, ale trpěl ohromnou trémou. Proto se nikdy neprosadil jako zpěvák a raději pracoval coby pekař. Luciano se narodil 12. října 1935. Dnes by tedy slavil 86 let. Ale neoslaví je, protože už v roce 2007 odešel do pěveckého nebe.

Spojil se s popovými a rockovými zpěváky

Nahrávky s jeho úchvatným hlasem, kterým dokázal vyzpívat až tříčárkované Cé tady však zůstanou napořád. Pavarotti jako jeden z prvních pochopil, že pokud chce zpopularizovat operu, musí se spojit se zpěváky, na jejichž koncerty chodí nejvíce lidí. S popovými a rockovými. A Tak jsme jej mohli vidět na jednom podiu se Stingem, s Bonem z U2 nebo s Jamesem Brownem.

Rád zpíval i pod širým nebem. Na jeho koncert ve Walesu přišlo 150 tisíc lidí, z Eiffelovy věže v Paříži zpíval pro 300 tisíc lidí a v New Yorku si ho přišlo poslechnout půl milionu příznivců.

V 68 letech se zamiloval do asistentky

Pavarotti miloval doutníky, dobré jídlo, a ženy. Ženatý byl dvakrát. S první ženou měl tři dcery a žili spolu 41 let. Ve svých 68 letech se zamiloval do  přesně o polovinu mladší asistentky, se kterou měl dceru Alici. Vzali se roku 2003 a italské noviny o jejich obřadu psali jako o svatbě roku.

Za celý život nashromáždil jmění ve výši několik miliard korun. Vlastnil vilu v rodné Modeně, byt v Monte Carlu a tři apartmány v New Yorku. Když zemřel, začaly spory o majetek, ale nakonec se dcery z prvního manželství a jeho druhá manželka usmířili a nyní spolu vycházejí skvěle. Tak, jak by si to přál jejich milovaný Luciano.

Další Příběhy z kalendáře jsou věnované premiérce. Stačí říct 'železná lady'.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související