Lukáš Jiřička: Vraždění. Příběh odkrývání historie rodiny Jiřičků z Dolní Kalné

4. únor 2021

Pátrání po rodinné historii leckdy přináší nečekané a objevy, setkání i svědectví. Co dělat, když je nejzazším dokumentem o rodině a předcích několik fotografií a próza Josefa Karla Šlejhara se symbolickým názvem Vraždění?

Všem novověkým ideám otevřely se leby dokořán (bez motyky).
Josef K. Šlejhar

Jak se postavit k mocné síle románu, který praprapradědu Jiřičku vykresluje ve velmi hanlivém světle, byť je jeho totožnost maskována pseudonymem Měřička? Šlejhar zobrazil Měřičku jako člověka, který byl schopen zničit jednu rodinu, zkonfiskovat jí majetek a vychytrale se dopouštět zrad a mazaných obchodů. Spisovatel sice příběh ve své próze navždy zvěčnil, dal mu život, ale zároveň spáchal symbolické gesto vraždění svých tehdejších sousedů z Kalné tím, že se vší expresí popsal jejich hrubá, násilná i záludná konání. Pravděpodobně silně fabuloval, všem skutečné události již nezjistíme. Tak jsme odkázáni na tento až symbolistně expresionistický román jako jediný dokument ze života na vsi.

Na pouť po stopách rodinné historie jsem se symbolicky i reálně vydal s pomocí svého otce i synů, ale i vzdálených příbuzných, kteří jsou také potomky tohoto románového hrdiny z přelomu 19. a 20. století.

Vraždění je zvukový dokument široce rozpřažený mezi domněnkami a fakty, mezi vzpomínkami, představami a fikcí, mezi Novou Pakou a Dolní Kalnou. Sudetské písně hrané na citeru hudebníkem Michalem Müllerem, šlejharovský morytát zpívaný vydavatelem Šlejharova díla Aramem Herrmannem, zvuky z okolí Nové Paky a Dolní Kalné. Cesta k částečné fikci a zase zpět. Vraťme příběh z temného a pozapomenutého románu opět do středu jednoho díla, rozhlasového dokumentu, který jsme vytvořili společně s hudebníkem Tomášem Procházkou.

Odkrývání historie rodiny Jiřičků z Dolní Kalné ve východních Čechách

Kusy prózy Vraždění jsou konfrontovány s komentáři básníka Jaromíra Typlta, autora knihy o Dolní Kalné a Slemenu Josefa Bajera, kunsthistorika a kurátora Jaromíra Zeminy, rodiny Janouškových, která stále obývá „Měřičkův“ dům, ale i komentáři mého otce a dětí i mých coby potomků obchodníka z Dolní Kalné. Vše doprovází zvuky ze šlejharovské pouti po Novopacku, šumy z Dolní Kalné a okolí, štěkot psů, déšť, kameny, psy a hroby, psychedelická hudba dětských skupiny Netopýr a Špenát na špekáči, vražedná flétna za zvuků padajících kapek a kroky.

Účinkují: Jaromír Typlt, Jaromír Zemina, Josef Bajer, rodina Janouškova, Aram Herrmann (akordeon, zpěv), Michal Müller (citera), Vojtěch Jiřička, Lukáš Jiřička, Štěpán Jiřička, Johan Jiřička a Egon Jiřička

autor: Gabriela Albrechtová
Spustit audio