Lyžáky na míru, magnetické brýle, vyhřívané rukavice. Jděte na horách s dobou

6. listopad 2018

Když porovnáme sportovní vybavení před 15 lety a to současné, je v tom podstatný rozdíl. Dnešní lyžování si můžete užít bez zmrzlých prstů a zamlžených brýlí.

Pro lidi s dioptriemi už existuje také řešení, přilby se štítem. Lyžáky vám ve speciálních servisech upraví přímo na míru. Když si připlatíte, tohle všechno můžete mít. S Janem Draštíkem jsme se tentokrát zaměřili na vybavení pro sjezdaře.

„Jsem rád, že v dnešní době už lyžaři pochopili, že bezpečnost je na prvním místě. Přilby jsou naprosto běžné, zatímco před patnácti lety se za ně lidé ještě styděli. Snowboardisté používají vložené chrániče do rukavic, aby si nemohli zlomit zápěstí. Chrániče páteře už bývají také běžnou součástí lyžařského vybavení,“ pochvaluje si odborník Jan Draštík.

Dioptrické brýle už nejsou na svahu překážkou

Lyžařské brýle patří hned po lyžařské přilbě mezi základní součást lyžařské bezpečnostní výbavy. Lidé s dioptrickými brýlemi ovšem mají značně ztížený výběr. Mohou sáhnout po systému OTG (on the glasses), který výrazně usnadní nošení, ale hlavně pohodlné usazení dioptrických brýlí pod těmi lyžařskými. Lyžař nejdříve nasadí rámečky lyžařských brýlí bez zorníku, poté pohodlně usadí své dioptrické brýle a až na konec vlastní zorník. Ten je k rámečkům přichycen pomocí silných magnetů.

„Dalším řešením jsou přílby s velkým čelním štítem, podobné těm na motocykly. Jsou skvělé v tom, že štít je bez rámečku, čili při jízdě ze svahu se nezmenšuje periferní vidění. Krásně vidíte do stran, na špičky lyží, pod sebe i nahoru,“ říká Draštík.

Analýza chodidel do lyžařských bot

V prodejně a servisu, kde Jan Draštík pracuje, jsou schopni upravit sjezdové lyžařské boty přesně na konkrétní chodidlo. Včasná a podrobná analýza je základním předpokladem optimálního spojení pohodlí, výkonu a ochrany zdraví.

Nohy jsou pomocí moderní technologie skenovány a získaná data slouží k vytvoření počítačového modelu. Stupeň došlapu a forma chodidla jsou rozhodujícími faktory při určování ideální sportovní ortopedické vložky a individuální úpravy lyžařské boty.  Do nich se například vloží speciální individuálně tvarované vložky pro lepší pohodlí, stabilitu a výkon

A jak fungují vyhřívané rukavice? Poslechněte si ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.