Lyžuje se už jen ve větších areálech, na běžky láká Dolní Morava

8. březen 2019 08:10

I když se denní teploty dostávají vysoko nad nulu, na horách se stále lyžuje. Menší areály v nižších polohách jsou už ale zavřené.

Už se lyžuje spíš jen ve větších areálech. Například v Hlinsku se bude lyžovat ještě minimálně týden, říká jeho provozovatel Robert Vokáč. „Stále lyžujeme, máme plný provoz a 60 centimetrů směsi technického a přírodního sněhu. Sezóna bude ještě dále pokračovat, předpokládáme, že minimálně do 15. až 17. března.“

Několik otřesů denně. Horská služba na Dolní Moravě ke srážce lyžařů volala i policii

Jakub Fabián vyjíždí ze základny na svah za zraněnou lyžařkou

Podmínky v lyžařských střediscích jsou ideální. Sníh na svazích je zmrzlý, rychlý a dobře se po něm lyžuje. To s sebou ale přináší i větší množství úrazů, které musí každý den řešit horská služba. Ta vyráží do terénu několikrát za den k malým i velkým úrazům.

Podobná je situace i na Dolní Moravě. Tam jsou zatím v provozu všechny vleky i sjezdovky, říká mluvčí resortu Sněžník Tomáš Drápal. „Plánujeme lyžování minimálně do poloviny března a po 17. březnu až do konce března v nějaké možná omezené délce sjezdovek. Zatím počasí vypadá velmi slibně.“

Lyžuje se například ale ještě i na Pekláku v České Třebové a na víkend by měla mít otevřeno i sjezdovka v Hluboké u Trhové Kamenice. Přesto, pokud někdo chce vyrazit na lyže, měl by si radši dopředu ověřit, jestli je areál ještě v provozu, protože třeba v Přívratu u Ústí nad Orlicí už sezóna skončila.

Za sněhem můžou vyrazit i běžkaři. Třeba na Dolní Moravě je stále několik kilometrů upravených běžkařských tras. Upravený by podle webu bezkydm.cz měla být upravená 23kilometrová Jesenická magistrála i 11kilometrový okruh Zbojnická. Mimo provoz je jen malý 5kilometrový okruh Nad vesnicí.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související