Má smysl zavlažovat v létě ovocné stromy, i když prší? Zeptali jsme se odborníka

11. červenec 2021

V posledních dnech sice prší, někde dokonce až moc, dlouhodobě je ale spíš sucho. Proto je určitě na místě znát způsob, jak správně zalévat - a to nejen plodiny nebo květiny na vaší zahradě, ale třeba i obvocné stromy. Na to se redaktorka Jolana Nováková zeptala Ivana Dvořáka z časopisu Zahrádkář.

„Závlaha ovocných stromů v létě je důležitá. Zejména u stromů, od kterých chceme pravidelně solidní úrodu pěkného ovoce. V suchých letech by ovoce bylo drobné, strom bez zálivky méně přirůstá, netvoří větší množství květních pupenů do příští sezony.

Pro zákrsky, čtvrtkmeny nebo štíhlá vřetena je ideální kapková závlaha

Pravidelná zálivka přispívá k tomu, že po deštích tolik nepraskají třešně, jsou větší, i když jde o velmi rané odrůdy jako je Rivan, Rychlice německá.

Vedle toho, že stromům dodáme ‚obyčejnou‘ zálivkovou vodu, můžeme doplnit přes zálivku i živiny, základní i stopové prvky. Zavlažujeme-li celou plochu pod stromy, často pod nimi nebo v meziřadí musíme sekat trávu. Trávu pak můžeme použít na mulčování ke kmenům stromů, aby se snížil výpar vody dodané zálivkou.

Aby plody dobře narůstaly, musíme v létě ovocným stromům dopřát kvalitní závlahu

Lepší z tohoto pohledu je závlaha směřovaná ke kořenům. Takzvaná kapková závlaha přináší také úsporu vody. Spotřebuje se jí mnohem méně, než když zaléváme celou plochu zahrady pod stromy, směřuje ke kořenům.“

autoři: Jolana Nováková , JMys | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio

Související