Má úspěch s něčím, co vlastně neumí. Nevaří, ale provozuje úspěšný internetový receptář

18. březen 2019

Možná jste někdy nevěděli, co uvařit, a hledali inspiraci na internetu. Jednu z úspěšných stránek s recepty založil ve svých 17 letech mladík Libor Hoření.

„Rodiče mi koupili můj první počítač, když mi bylo 11 let,“ vzpomíná s úsměvem. „Dovolili mi na něm hrát jednu hodinu denně hry, ale jinak jsem měl dělat něco užitečného. Tak jsem se naučil programovat a tvořit webové stránky.“

Recepty nejdříve přidávaly jen ženy

Když mu bylo 16 let a kromě programování ovládal i grafiku, začal Libor hledat, kde by svoje schopnosti uplatnil, a našel recepty: „To bylo úplně pragmatické rozhodnutí. Našel jsem si stovku nejnavštěvovanějších stránek v Česku a našel jsem stránky o vaření, které se mi nelíbily, tak jsem si řekl, že bych to uměl líp,“ říká dále.

toprecepty.cz

S ještě jedním programátorem o rok později založili stránku toprecepty.cz. Osobně napsal 1700 e-mailů, aby získal první recepty od lidí, kteří měli svůj recept na svých osobních stránkách. „Ze začátku to byly jenom ženy,“ směje se znovu Libor, ale dodává, že dnes už recepty přidávají i aktivní kuchaři muži.

Sám nevaří

Sám vařit zatím neumí, Liborovi Hořenímu ještě není ani třicet, ale rád by se to naučil: „Mně se pořád všichni ptají, jestli umím vařit, a já musím přiznávat, že jsem ta největší kovářova kobyla, která chodí bosa, tak už jsem na několika kurzech vaření byl.“

Dobrokáva

Libor Hoření se nevěnuje pouze jídlu. Až potkáte pojízdný stánek s kávou pojmenovaný Dobrokáva, překvapí vás, že za kelímek s osvěžujícím nápojem se neplatí penězi, ale dobrým skutkem: „Jsou to drobnosti, jako třeba sebrat odpadek ze země a vyhodit ho, darovat někomu květinu, ale může to být i větší dobrý skutek, jako usmířit se s někým. A pro mě to byly velice silné zážitky, když ti lidé se třeba rozplakali, protože jsou s někým dlouho rozhádaní a potom nám přišli za týden říct, že už se usmířili a že je jim mnohem líp,“ vypráví Libor Hoření.

Stánek s Dobrokávou bude po městech v České republice cestovat po celé léto.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.