Majitel kavárny zabral veřejnou lavičku. Lidé si stěžují

29. červenec 2015

Na opravené pardubické třídě Míru se objevil další zádrhel, majitel předzahrádky si přisvojil veřejnou lavičku. Byl to záměr, nebo spíš nedopatření?

Kolem jedné z veřejných laviček na opravené třídě Míru v Pardubicích vypukl takřka kuriózní spor. Patří lidem nebo soukromníkovi, který z ní udělal inventář své předzahrádky? Radnice už kvůli tomu řešila několik stížností a lidé vlastně nevědí, jestli je odtud nevyvede číšník za límec, když se jen tak posadí.

„Já vám něco řeknu. Z Pardubic nejsem, ale uvažuji o tom, kolik ta kavárna platí za zábor veřejných laviček, protože tam mají podušky. Zarazilo mě to,“ říká postarší pán, který využil tuto lavičku.

Lavičky posunout nejde

„Já bych na toto nerada odpovídala, protože by na to měl odpovídat ten, kdo je zodpovědný. My jsme žádali, aby se to posunulo, protože jsme tušili, že budou problémy. My jsme samozřejmě chtěli mít zahrádku před nově vznikající provozovnou. Loni nám bylo přislíbeno, že lavičky budou posunuty směrem k cukrárně, nebo na druhou stranu. Nakonec to zůstalo tady,“ brání se Ivana Bahníková, matka provozovatele tohoto podniku.

Předzahrádka, která využívá k posezení veřejnou lavičku

Předzahrádka "spolknula" lavičku. Zahrádka před kavárnou využívá po domluvě s městským obvodem polovinu veřejné lavičky. Včera ještě byly stolky z obou stran, to ale úředníci zakázali. (foto: Honza Ptáček)

Restaurace vznikala v době rekonstrukce hlavního pardubického bulváru. S lavičkami, které byly v projektu, už nešlo hýbat. Výsledkem je to, že vznikl jakýsi kočkopes mezi veřejným místem k odpočinku a soukromým majetkem, tedy předzahrádkou.

Čtěte také

„My nejsme šťastni, že tady máme lavičky. My bychom byli radši, kdyby tady nebyly. Nešetříme tím tři židle, jak si myslí občané Pardubic,“ dodává Bahníková.

Ze situace nemá radost nikdo

Celá situace nedělá radost ani jí, ani lidem, ani pardubické radnici: „Domluvili jsme se s panem Havlíkem, že může využívat tu veřejnou lavičku v rámci své předzahrádky, ale nemůže nutit kolemjdoucí, kteří si sednou na tuto lavičku, aby si tam u něj objednávali a aby konzumovali, říká starosta prvního městského obvodu Jaroslav Menšík z hnutí ANO.

Podle něj vznikl problém shodou nešťastných okolností a za to, že lavička stojí přímo před Caffetterií, podle něj majitel nemůže. Zároveň se radnice snaží hájit veřejný zájem. A to, jestli majitel podniku využívá lavičku podle domluvených pravidel, bude kontrolovat.

Zábor lavičky rozvířil debatu i na sociálních sítích. Většině lidí podle komentářů ale netradiční využití lavičky nevadí:

autor: wol
Spustit audio