Majitel obchodu odevzdal strážníkům zapomenutou obálku s penězi, nálezné odmítl

17. prosinec 2019

Velkou radost před Vánoci měl muž, kterému se vrátila obálka s výplatou. Tu zapomněl v obchodě s potravinami a jeho majitel ji přinesl na služebnu pardubických strážníků.

V nalezené obálce bylo 17 400 korun. Obchodník, pan Nguyen, nález předal strážníkům i s videozáznamem pravděpodobného majitele s tím, že peníze mu jistě budou chybět, ale bohužel muže osobně nezná. V obálce naštěstí byl krom bankovek i výplatní lístek. Z něj se strážníci dozvěděli alespoň jméno, z videa pak, že se jedná o staršího člověka.

Hlídka se proto vydala k němu domů, kde strážníkům otevřel muž ze záznamu. Z přítomnosti policistů byl mírně nervózní. Jakmile ale došlo na otázku, zda nedávno něco neztratil, úsměv se mu vrátil,“ uvedl mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Radost pro obě strany

Ten se ztracenými penězi už prý vůbec nepočítal a velmi děkoval. Po ověření totožnosti i detailní znalosti dalšího obsahu obálky dostal od pardubické městské policie vše nazpět.

Poctivý nálezce měl v tomto případě ze zákona i nárok na nálezné ve výši deset procent z celého nálezu. To ale nechtěl: „Mám práci, mám svoje peníze. Nepotřebuji je. Dělám to proto, že tak je to správné. Budu rád, když se podaří jejich majitele najít,“ uvedl poctivý nálezce. Pro oba muže tak měli strážníci dobrou zprávu.

autor: sov | zdroj: Městská policie Pardubice
Spustit audio