Malá, ale šikovná. Yvetta Blanarovičová přijede do Skutče jako pěvkyně

3. prosinec 2018

Vstoupili jsme do adventního období. Možná si ho spojujete s pohádkami. Třeba v Princezně ze mlejna se jako čertík předvedla žena, která umí i zpívat. Její méně známé umění ukáže Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.

Skoro na konci festivalu uspokojí milovníky muzikálových melodií. Málokdo ví, že absolvovala taky obor hra na housle a operní zpěv. V jejím podání uslyšíme skladby z muzikálů My Fair Lady, Bídníci, West Side Story anebo Chicago.

Další ročník festivalu se vedle klasické hudby orientuje i na příbuzné hudební žánry. Jedním z taháků bude už samotné zahájení v neděli 17. března 2019. „Před dvěma lety se ve Skutči poprvé, a hned s velkými ovacemi, představil orchestr Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a klavírista Igor Ardašev. Tentokrát zahraje i se svou ženou Renatou. Bude to takový manželský souboj klavírů,“ říká organizátorka Lenka Frídlová.

Na skok do Paříže

V programu Skutče 2019 figuruje třeba i koncert Komorní filharmonie Pardubice a Chanson Trio Coucou. „V originálních aranžích zazní nejslavnější francouzské šansony. Skvělý zpěv Radky Rubešové doplní bohatý orchestrální doprovod.“

Příznivce opery potěší Mozartova Kouzelná flétna a milovníky baletu Čajkovského Labutí jezero. Operetní žánr je zastoupený titulem Noc v Benátkách. V rámci komorních koncertů se představí mužské vokální kvarteto Q VOX, Jiří Stivín, Komorní soubor Variace s Otakarem Brouskem mladším anebo Hniličkovo trio. Nově nastudovaný program předvedou i regionální tělesa a bude taky soutěžní přehlídka dětských a mládežnických pěveckých sborů.

O temperamentní závěr festivalového programu se v neděli 12. května 2019 postará houslový virtuos Pavel Šporcl a Gipsy Way Ensemble. „Jsme rádi, že se ta akce každoročně kvalitativně posouvá,“ libuje si starosta města Pavel Bezděk.

Program letošního ročníku naleznete zde.

autor: Jakub Malý
Spustit audio