Malé vesnické obchody živoří, kraj jim přidá na energie nebo nový mrazák

7. duben 2017

I v dobách hypermarketů, obchodních galerií a nákupních center je stále hodně lidí odkázáno na venkovskou nebo pojízdnou prodejnu. Mnoho hlavně starších lidí z menších vesnic nemůže nebo nechce jezdit do většího města na nákup, obecní obchůdky jsou navíc i místem setkávání a zdrojem informací. Pardubický kraj venkovské prodejny, které provozují obce, podporuje. Letos mezi ně rozdělí skoro 1,7 milionu korun.

Obchod na malé vesnici si sotva vydělá na provoz, ale nemá už peníze na vybavení prodejny nebo na energie. A peníze na to nejsou ani v rozpočtu obce, proto kraj začal jako první v republice v roce 2009 krámky a pojízdné prodejny podporovat. Pro některé lidi, hlavně ty starší bez auta, je totiž taková vesnická prodejna jediným místem, kde můžou nakoupit.

Příspěvek na obchod: až 100 tisíc

Letos dotaci dostane 44 obcí, maximálně to je 100 tisíc na jednu. Za peníze od kraje je možné zaplatit energii, vodné a stočné, koupit třeba nové mrazící nebo chladící zařízení nebo klimatizaci. Nemůže ale jít o podporu nějakého velkého řetězce.

V obci Vysočina na Chrudimsku před lety hrozilo zavření prodejny. „Ta budova byla vlastně postavená v roce 1985 v akci Z. Potom to od obce za tím účelem odkoupila Jednota. Následně Jednota tuto prodejnu jako ztrátovou chtěla zavřít. Proto jsme budovu odkoupili zase nazpátek a zřídili jsme tam svoji prodejnu,“ popsal starosta Tomáš Dubský.

Čtěte také

V obchodě ve Vysočině přitom lidé seženou prakticky všechno, od základních potravin po drogerii, když něco nemají, je možné zboží objednat. A nakupují tam nejen místní, ale i chalupáři. A jak už to na menších obcích bývá, je prodejna i místem setkávání lidí.

Letos začal s podporou i sousední kraj Vysočina. Problém s mizejícími prodejnami bude teď možná ještě výraznější. Po zavedení EET totiž zanikly další vesnické obchody, které provozovali třeba důchodci a kvůli nákladům je raději zavřeli. O možnosti celoplošné podpory obecních prodejen už začal mluvit i ministr zemědělství Marian Jurečka. Je tedy možné, že v dalších letech pomůže i stát.

autor: ba
Spustit audio