Malebný kraj České Třebové byl inspirací pro nejslavnější díla Maxe Švabinského. Na obrazech najdeme i tvář jeho dvou osudových žen

27. září 2024

Záběr tohoto významného českého výtvarníka byl široký: od olejomaleb přes portréty slavných osobností, litografie, mozaiky, vitráže Chrámu svatého Víta až k poštovním známkám.

Švabinský se narodil roku 1873 v Kroměříži mladinké neprovdané dívce. Jeho otcem byl student, který u Švabinských bydlel v podnájmu. Maxmilián projevoval výtvarný talent už jako školák, kdy vystavoval ve výkladní skříni kroměřížské lékárny své první práce a jejich prodejem pomáhal rodině.

Po studiích na akademii výtvarných umění potkal svou osudovou lásku, Evu Vejrychvou, která se stala jeho první ženou a také mu často stála modelem. Její tvář je zachycena na slavných obrazech Kulatý portrét či Chudý kraj.

Růžový portrét, Max Švabinský. Na obraze je jeho první žena Ella Švabinská

Švabinský rád jezdil na chalupu v Kozlově nedaleko České Třebové, okolní malebný kraj byl inspirací pro jeho nejslavnější díla. Průčelí statku dokonce sám vyzdobil. Na statek ale jezdit přestal, když svou ženu opustil kvůli vlastní švagrové Anně. I ona byla častým modelem jeho obrazů. Můžeme ji vidět na řadě grafik, například v cyklu Rajská sonáta. Max Švabinský zemřel v roce 1962 v 88 letech.

Rajská sonáta, Max Švabinský
Spustit audio