Málem spadla na záda. Teď kaplička v Počaplech stojí zpříma a září novotou

22. srpen 2018 13:20

Její zřícení je zažehnané a teď vypadá jako nová. Po třech měsících mravenčí práce se podařilo restaurátorům zachránit chátrající barokní kapli sv. Jana Nepomuckého v Počaplech u Sezemic. Obnovená památka stojí na rozcestí frekventovaných turistických a často se u ní zastavují cyklisté.

Každému, kdo ji míjel, neušlo, že je to zvláštní stavba. Ona se totiž dost netypicky odchylovala z osy a tak u kolemjdoucích včetně turistů nebo cyklistů budila dojem, že padá. Byla totiž výrazně vykloněná dozadu, což staticky nebylo v pořádku. Naklonění způsobily narušené základy a další zatékání do popraskaného zdiva by nemusela památka z konce 18. století dlouho vydržet.

Nebylo na co čekat, obnova ale musela být důkladná. Řemeslníci vsadili na jistotu a celou stavbu od základů rozebrali, aby ji následně mohli znovu postavit a narovnat. A nejen to. Kapli vyměnili nevzhledná vstupní vrata za nová, opravili střechu, obnovili přístupové schodiště a zhotovili novou fasádu.

Pak stavbu natřeli do okrovo zelených odstínů. Podle Jiřího Košťála z městského úřadu v Sezemicích zbývá dodělat ještě prostor předzahrádky a dovnitř kaple umístit sochu světce, která je teď v restaurátorské dílně.   

Čtěte takéŠikmá kaplička v Počaplech nutně potřebuje opravu

Podle zástupců sezemické radnice pomohl opravu zaplatit stát, na opravu kaple přispěl víc než 400 tisíci a něco přes 200 tisíc daly Sezemice samotné. A to i přesto, že barokní stavba není prohlášená za kulturní památku. Jen tak mimochodem, podle krajského úřadu je takových drobných staveb včetně křížků, božích muk, smírčích křížů a dalších na území Pardubického kraji tisíce. Status kulturní památky a tím i vyšší míru ochrany ale mají jen některé, jsou jich zhruba tři stovky.

Kaplička dostala nové barvy i vstupní dveře
autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související