Málo místa v lavicích. Jednací sál krajských zastupitelů čeká výrazná přeměna

6. březen 2018 08:10

Jednací sál zastupitelů Pardubického kraje vznikl v místě bývalé zdravotnické školy probouráním tříd a ředitelny, která byla o patro výš. Teď ho čeká velká přeměna, technika je po 15 letech zastaralá a u jednotlivých stolků je jen velmi málo místa.

Sál je relativně malý a zastupitelé mají tak málo místa, že nejde s židlí ani popojet a hlavně ti větší se tam sotva vejdou. Když pak mají na takovém místě sedět několik hodin, je to pro ně velmi nepohodlné.

Víc místa v lavicích

Navíc, když si dají na stolek podklady k jednání, už se jim tam nevejde ani notebook nebo mobil, potvrdil vedoucí oddělení hospodářské správy krajského úřadu Petr Novotný: „Populace zřejmě roste a je potřeba zastupitelům, kteří zde tráví mnoho hodin, ale i řadě ředitelů škol a dalším, kteří zde mají školení, vytvořit prostředí, které odpovídá roku 2018 a ne počátku tohoto století, kdy byl původní sál projektován.“

Současný jednací sál zastupitelů Pardubického kraje

Prostor sálu zvětšit nejde, ale projektanti vymysleli, že vybavení sálu otočí o 180 stupňů, takže zastupitelé nebudou sedět čelem k oknům, ale zády, budou tam i jiné lavice. Ty stávající totiž mají na sobě nástavec, ve kterém je zabudované hlasovací zařízení. Ale technika pokročila natolik, že už to nutné nebude, a i tím vznikne víc místa.

Moderní technologie

Právě hlasovací systém a záznamové zařízení už jsou za zenitem, nové technologie budou moderní a samozřejmě menší. Navíc umožní i online přenosy zastupitelstva, což kraj doteď, na rozdíl třeba od pardubické radnice, nedělá. Nová bude i klimatizace a osvětlení.

Cena rekonstrukce je okolo 18 milionů korun a peníze jsou z rozpočtu kraje. Práce by měly začít na jaře a skončit v listopadu. Práci zastupitelstva akce nijak neovlivní. Krajská samospráva může zasedat třeba v sále Jana Kašpara v budově reálky a v plánu je i výjezdní zasedání.

Spustit audio