Mám pouze štěstí na koně, říká po čtvrtém triumfu ve Velké pardubické žokej Faltejsek

9. říjen 2016

Žokej Jan Faltejsek ovládl počtvrté za posledních pět let slavnou Velkou Pardubickou. V jejím 126. ročníku nahradil v sedle debutujícího Charm Looka zraněnou Barboru Málkovou a po třech titulech s Orphee Des Blins tak přidal další velký úspěch.

I přes chladné počasí se na východočeském závodišti opět zaplnily tribuny i okolní travnaté plochy a diváci opět viděli strhující podívanou.

A po ní má v historické tabulce žokejů Velké pardubické víc titulů než Jan Faltejsek už jen Josef Váňa starší. Dnešní vítěz se ale za specialistu na slavný český dostih nepovažuje.

„Tak bych to neřekl. Mám štěstí na koně – měl jsem štěstí na Orphee a na Charm Looka jsem se dostal před měsícem, kdy mě kontaktovaly paní Růžičková s Bárou Málkovou. Jak Orphee, tak Charm Look jsou silní koně, kteří nemají problém se skákáním a mají motor,“ usmíval se ještě zadýchaný Jan Faltejsek při tom, když přebíhal z vážnice na slavnostní vyhlášení.

Obrovskou radost udělal jeho úspěch Martině Růžičkové, která před dvěma lety v padesáti letech poprvé dokončila Velkou pardubickou a teď se raduje dokonce z vítězství jako trenérka. Podle jejích instrukcí se Faltejsek s Charm Lookem držel od startu v popředí, aby kůň výborně viděl na překážky, a tak se po jeho boku celý dostih pohyboval jen nakonec šestý Ter Mill s Janem Odložilem.

„Já jsem s tím problém neměl. Spíš jsem tam stále trošku provokoval Honzu Odložila, protože mu ten Ter Mill trochu tahal a tím, že jsem furt jezdil kolem něj, tak asi nebyl moc rád. Takové jsou ale dostihy,“ usmíval se teď už čtyřnásobný vítěz Velké pardubické.

Čtěte také

Charm Look se nakonec po poslední překážce odpoutal od druhého Ange Guardiana s Janem Kratochvílem a na třetím místě byl další svěřenec Josefa Váni Staršího – Zarif s Josefem Bartošem.

„Měl jsem krásný dostih. Kůň mi fungoval na 110 procent, perfektně skákal. V dostihu mi v podstatě vycházelo všechno, téměř jsem neměl sebemenší problém. Hlídal jsem i finiš, abych nebyl daleko. Jediný problém jsem měl jen na poslední překážce, kdy kůň trochu ztratil. Ange s Charm Lookem totiž zrychlili i po poslední překážce,“ uznal kvality soupeřů Josef Bartoš, nejúspěšnější žokej české překážkové historie.

126. Velkou pardubickou nakonec dokončilo 11 z 15 koní, smolař Marek Stromský vypadl ze sedla Nikase zhruba 20 metrů za Velkým Taxisem.

autoři: jam , jkn
Spustit audio