Manětínsko je chráněnou oblastí tmavé oblohy. Uchvátí vás hvězdnou podívanou i krásnou přírodou

20. únor 2020

V České republice jsou celkem tři takzvané „oblasti tmavé oblohy“. Jsou to místa, kde je minimum světelného smogu a je tam proto možné pozorovat mnohem více hvězd než v jiných částech naší země. Nejmladší takovou oblastí je po Jizerských horách a Beskydech Manětínsko na severu Plzeňska na západě Čech. Najít tam dokonce můžete několik příhodných posezení, ze kterých je krásný výhled na noční oblohu.

Nápad na vyhlášení oblasti tmavé oblohy se zrodil před rokem 2014 v hlavě jednoho místního amatérského astronoma, který spolupracuje i s profesionály. Projekt se zalíbil i starostovi Manětína Josefu Gilbertovi Matuškovi a výsledkem bylo memorandum několika obcí včele s Manětínem. To zavazuje mimo jiné k tomu, že se v oblasti tmavé oblohy nebude zbytečně svítit.

Malebná kaplička je tu teprve od roku 2004

Jedním z míst, odkud je možné pohodlně pozorovat krásnou noční oblohu plnou hvězd, je lokalita u Valdměřic zvaná Na výhledech. Poznáte ji podle kapličky, která tam vyrostla teprve v roce 2004. A je u ní i posezení. Výlet sem rozhodně stojí za to i ve dne. Místo se Na výhledech nejmenuje jen tak náhodou. Od malebné kapličky je totiž úžasný výhled hned na několik pohoří.

Ve dne Vladař, Kozelka a Chlumská hora. V noci moře hvězd

Podle žulové desky, na které jsou vytesané šipky a popisky jednotlivých pohoří, se tu zorientuje opravdu každý. Za dobré viditelnosti jsou krásně vidět Krušné hory. Před nimi Manětínsku dominují hned tři velké kopce. Kozelka s překrásnými skalami, Chlumská hora a stolová hora Vladař na Karlovarsku.

Na Manětínsou tmu jsou v oblasti náležitě hrdí

Úplně vlevo je na obzoru vidět vysoká tenká věž. Jde o vysílač Krašov, který se před pár lety díky vrhajícímu stínu stal součástí největších slunečních hodin na světě. I tam je jedno z vhodných míst k pozorování noční oblohy.

A kam ještě můžete v rámci téměř 350 kilometrů čtverečních, na kterých se oblast rozkládá, vyrazit? Třeba na letiště v Manětíně nebo do přírodního parku Manětínská na místo zaniklé vesnice Umíř. Ať sem přijedete ve dne nebo večer, nebudete litovat. Míst k výletům je tu opravdu hodně. Třeba krásně opravený zámek Manětín s rozkvetlou zahradou nebo údolí kolem říčky Střely.

autor: Pavel Halla
Spustit audio