Manželé Juklovi zachovávají ve Dvoře Králové staletou rodinnou tradici foukaného vánočního skla

15. říjen 2017

První listí začalo padat teprve před pár dny a na vánoce pomýšlí zatím asi málokdo z nás. Přesto se najdou i ti, kteří je skloňovali snad ve všech pádech ještě v horkých letních dnech. Jsou to například manželé Romana a Martin Juklovi, kteří zachovávají ve Dvoře Králové témeř staletou, rodinnou tradici foukaného vánočního skla.

Neodmyslitelnou symboliku vánoc, tedy ozdoby, kterými si krášlíme vánoční stromečky, v těchto dnech už balí a expedují. Zkrátka mají hotovo a je radost vidět, jak se jim práce daří a jak šíří dobrou pověst podkrkonošského,sklářského řemesla, i do světa.

Romana Juklová vzala na chvíli do provozu i redaktorku Blanku Malou.

Mezi ozdobami ve Dvoře Králové nad Labem najdete jak tradiční koule, rakety, srdíčka, zvonečky, špice, tak i ozdoby, které měly naše babičky - muchomůrky, šišky, ptáčky, nebo kostelíčky.

Čtěte také

Ve vzorkovně jsou k vidění i ozdobičky na stromeček oblíbené u našich německých sousedů. Jsou to třeba okurky, které mají symbolizovat dostatek a hojnost.

A jestli nemáte čas ve všední den, kdy je vzorkovna otevřena a dokonce jsou možné i exkurze výrobou vánočních ozdob, zajděte o kterémkoli víkendu do Městkého muzea ve Dvoře Králové, kde všechny roztodivné ozdoby na stromeček můžete ve vidět stálé expozici na vlastní oči.

Manželé Juklovi zachovávají ve Dvoře Králové staletou rodinnou tradici foukaného vánočního skla

Historie společnosti sahá až na počátek minulého století. V roce 1918 založil Václav Berger firmu na výrobu skleněných korálků. Později, v roce 1925 začala firma v Bílé Třemešné vyrábět ručně foukané skleněné ozdoby. Tyto ozdoby se exportovaly do celého světa.

Rok 1948 byl zlomový ve vývoji rodinné firmy. V tomto roce byla firma znárodněna a veškerý majetek rodiny (provozovny i jejich vybavení) byl zabaven.

Manželé Juklovi zachovávají ve Dvoře Králové staletou rodinnou tradici foukaného vánočního skla

Dalším důležitým milníkem ve vývoji firmy byl rok 1989. Po sametové revoluci manželé Miroslava (pravnučka po Václavu Bergerovi) a Miloš Juklovi začali znovu pokračovat v rodiné tradici a opět zahájili v nedalekém městě Dvůr Králové výrobu ručně vyráběných skleněných ozdob.

Společnost je dnes tvořena týmem zkušených profesionálů, kteří působí ve firmě od jejího znovu založení. Jejích cílem je zachovat tradiční české sklářské řemeslo a prezentovat jej před celým světem.

autor: Blanka Malá
Spustit audio