Mapa, buzola a rychlé nohy. Největší klub orientačního běhu je v Pardubicích

26. srpen 2022

Jestli máte rádi dobrodružství a neztratíte se v neznámém terénu, mohli byste tenhle sport zkusit. Není na něj nikdy pozdě. Začít můžete bez ohledu na věk.

„Jsou kategorie od malých dětí, které běhají po fáborkách a doprovází je někdo starší, až po lidi nad 80 let,“ říká Jan Vališ z klubu OK Lokomotiva Pardubice. Ten se prezentuje jako největší v republice. Má přes 400 členů. „Chodí k nám děti zhruba od deseti let, kdy se s orienťákem začíná. Ale máme i jednu skupinu menších, které si na to spíš hrají. Vytvářejí takovou základnu,“ doplňuje další zástupce klubu Kamil Pipek.

Východočeši spojují síly

Uspořádat závod v orientačním běhu je složité. „Jsme vázaní na souhlasy vlastníků lesů, kde chceme běhat. Práce na takovém závodě začíná minimálně rok dopředu vytipováním míst a sháněním souhlasů. Dost často běháme i v CHKO, což je na organizaci ještě náročnější,“ říká Pipek.

Orientační běžkyně (ilustrační foto)

Taky proto Cenu východních Čech připravují na konci prázdnin střídavě pořadatelé z OK 99 Hradec Králové a právě OK Lokomotiva Pardubice. Letos ho pardubičtí pořádají v lesích poblíž Vysoké u Holic. „Jde o vícedenní závod s nejdelší nepřetržitou historií v Čechách. Letos už 37. ročník. V Hradci zase bude na podzim mistrovství republiky štafet a klubů, kde pardubičtí závodníci patří mezi favority. Momentálně mezi muži vedou pořadí českého poháru štafet.“

Třídenní závod se třemi etapami

Cena východních Čech začíná v pátek 26. srpna krátkou tratí, následuje sobotní klasika a nedělní zkrácená klasická trať. Organizátoři musí ještě před startem roznosit do lesa na přesná místa jednotlivé kontroly. Závodit podle Pipka můžete i vy. „Orientační běžci jsou taková velká rodina, ale ta není nijak uzavřená. Na všech závodech se vypisují kategorie pro příchozí a pro rodiče s dětmi. Kdokoliv si tedy může vzít mapu a vyrazit na trať, aby si náš sport vyzkoušel.“

OK Lokomotiva Pardubice průběžně přijímá do svých řad další mladé talenty. Nábor je třeba každý zářijový čtvrtek od 17 hodin v lese na Studánce. „Teď připravujeme areál orientačního běhu. Na Vinici vzniká nová klubovna, kam bude moci veřejnost v dohledné době taky přijít,“ naznačuje Pipek.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související