Marmelády z Českého ráje uspěly ve světě. Nejlepší je používat sezónní ovoce

Řadu ocenění včetně gastronomického Oskara získaly za pár let marmelády a džemy, které v Českém ráji se svojí ženou vaří Jan Kakos. Základem je samozřejmě kvalitní ovoce, které většinou doplňuje nějaká příchuť.

Vznikají kombinace jako jablko s šípkem a badyánem, borůvka s whisky, broskev s mátou nebo lesní směs s čokoládou. „Vlastně každá česká domácnost zavařuje to, co má na zahradě, takže já to naše musím dělat něčím zajímavým, abych zaujal třeba tu babičku, která marmelády vaří celý život,“ vysvětluje Jan Kakos, proč se pouští do chuťových variací.

Jak na jahodovou marmeládu

Koncem jara, začátkem léta v marmeládovně končí sezona citrusů a nastupuje naše domácí ovoce, především jahody. Vyrobit z nich džem není vůbec složité. Jahody přebereme, protože pro kvalitní výsledek musí být kvalitní základ, jahody omyjeme a zbavíme zelených „bubáků“, nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a povaříme.

„Vařím to jen krátce, aby si ovoce zachovalo chuť a vůni,“ podotýká úspěšný marmeládník. Povařené, změklé jahody se pak ručně rozšťouchají do podoby husté omáčky, podobně jako brambory na kaši. „Nepoužíváme mixér a díky tomu nám v tom zůstanou kousky jahod, což máme rádi,“ upřesňuje Kakos, který doporučuje na závěr šetrné sterilování. Marmelády a džemy vydrží i rok, tedy vlastně do další sezony.

Zavařené marmelády

Marmelády a džemy se hodí nejen na rohlík nebo chleba s máslem, ale mají v gastronomii široké použití. Hodí se třeba k sýru či klobásce i do spousty receptů. „Ale určitě není špatné si vzít skleničku džemu a jen tak ji sníst samotnou,“ dodává Jan Kakos, který se k marmeládovně propracoval od palačinkárny, pro kterou mu právě scházely kvalitní džemy a marmelády.