Marsell Bendig získal Českého lva za vedlejší roli ve filmu Banger

30. březen 2023

I když nemá herecké vzdělání, má podle mnohých odborníků veliký talent. Marsell Bendig je vzorem pro mladé Romy a Romky. V soukromí je spíše uzavřený. Když však vyjde před kamery, stává se někým jiným. A právě to ho na herectví baví.

„Naprosto šílené! Ani ten večer neumím popsat, co všechno jsem cítil a jak jsem to prožíval.”

Hlavní herci filmu BANGER, (zleva) Adam Mišík, Anna Fialová a Marsell Bendig a režisér Adam Sedlák (druhý zprava) při jeho premiéře

Jak dlouho jste přemýšlel, než jste se rozhodl scénář vzít?

„Skoro vůbec. Hned mě to bavilo, taková komedie pro mladé lidi. Roli jsem dostal, za což jsem byl moc rád. Když jsem pak ale viděl v kině výsledek, mělo to úplně jiný vibe, než když jsem to četl. Zjistil jsem, že je to vážné téma a že tím vlastně můžeme dát i jinou message.”

Film Banger vypráví příběh mladého dealera Alexe, který chce změnit svůj život a proslavit se jako velký zpěvák. Alexe hrál herec Adam Mišík a vy, Marselli, jste ztvárnil roli Alexova kamaráda. Ve filmu se probírá drogová tématika. Marselli, jak jste věděl jak hrát stavy po jednotlivých drogách? Musel jste se někde vzdělávat? Bylo to totiž velmi autentické!

„Děkuji! My jsme tam měli poradce, který o tom všechno věděl. On to byl záměr, aby to tak na lidi působilo, že je to autentický. Proto se i celý film točil na iPhone, aby to tu autenticitu zachytilo.”

Vy jste si vymýšlel různé slangové hlášky, které jsou známé především u Romů…

„V původním scénaři postava Ládi pořád říká “ty vole”, ale u Romů se víc používá slovo “More”. Tak jsem to režisérovi navrhl a jemu se to líbilo, proto to tam zůstalo. Nakonec Láďa v každé replice říká “More”.” 

„Jazyk jsme pokaždé konzultovali s Adamem Sedlákem. O byl k našim návrhům otevřený, vždycky souhlasil. Ne, že bychom každou repliku měnili, ale když nám něco nešlo do pusy, tak jsme si to mohli změnit.” 

Jaké je podle vás poselství filmu?

„Ve mně to zanechalo třeba to, že bych nechtěl mít s drogami nikdy nic společného. Tahle zpráva se určitě dostala k více lidem, kteří film viděli. Věřím, že po zhlédnutí filmu si na drogy dají pozor, i na lidi kolem sebe.”

Jaké byly odezvy od fanoušků?

Marsell Bendig a Adam Mišík ve snímku BANGER.

„Upřímně jsem čekal, že mi třeba rodiče dětí budou psát, že je to šílený, že nechtějí, aby se na to děti dívaly. Ale naopak, dostal jsem hezké ohlasy, že film je super. Lidi začali používat naše hlášky. Ohlasy byly proto moc hezký.”

Rozjíždí se vám kariéra - co nyní chystáte?

„Dotočil jsem seriál pro TV Prima a doufám, že budou nějaké castingy nebo že přijdou nějaké herecké nabídky. Určitě budu chtít dál hrát a k tomu se samozřejmě dál věnovat hudbě, koncertovat, zpívat duety. Uvidíme.”

Spustit audio