Masarykovo nádraží. Jedno z posledních nádraží, které končí v centru města

Jeho polohu v samotném centru města bereme jako naprostou samozřejmost. Přesto se jedná o jedno z posledních koncových nádraží v Evropě. Napsal Ondřej David. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Je to také nejstarší vlakové nádraží v Evropě, díky čemu bylo navrženo ještě ve stylu doznívajícího klasicismu.

Masarykovo nádraží odolalo zbourání

Po našem prvním prezidentovi se nejmenovalo vždy, několikrát se z politických důvodů přejmenovávalo. Nyní se zdá, že si Masaryčka, jak se tomuto nádraží slangové říká, svůj název uchová.

Musela několikrát odolat silnému tlaku na svoje zbourání, ale díky tomu, že se jedná o kulturní památku, odolala. Po citlivé rekonstrukci ji tak čeká zářná budoucnost v sousedství právě probíhající zástavby budov navržených legendární architektkou Zahou Hadid.

Další Příběhy z kalendáře jsou věnované spisovateli, jehož knihy posloužily jako námět k filmům Šakalí léta, Pelíšky či Pupendo.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související