Masové kuličky se zelím. Budou se vám snadno a rychle vařit. A určitě si je zamilujete

Kysané zelí sice spojujeme hlavně s uzeným a vepřovým masem, ale stejně dobře se dá kombinovat také s mletým masem. Kysané zelí můžeme připravovat na různé způsoby a jedná se o dostupnou, běžnou potravinu. 

Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, variace na téma vepřové maso a kysané zelí. Syrové zelí je dobré na játra a díky obsahu inulinu je vhodné i pro diabetiky. Kysané zelí pročišťuje krev a z těla odvádí škodlivé látky. Šťáva z kyselého zelí léčí dnu, posiluje imunitu, pomáhá při pálení žáhy.

Suroviny:
300 g mletého vepřového masa, 150 g rýže, 1 vejce, sůl, pepř, 1 cibule, 500 g kysaného zelí, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, cukr, ocet, olej, 1 lžíce hladké mouky

Postup:
Rýži povařte v osolené vodě asi 10 minut. Slijte ji a nechte vychladnout. V míse smíchejte mleté maso, rýži, vejce, osolte a opepřete. Směs promíchejte a vytvarujte z ní malé kuličky. Na pánvi rozehřejte olej a kuličky osmahněte. Pak je dejte do tukem vymazaného pekáče. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na oleji. Přidejte propláchnuté zelí a krátce ho poduste. Dochuťte solí, kmínem, paprikou, cukrem a octem. Poloměkké zelí přidejte ke kuličkám a vše dejte péct na 30 minut do trouby. Po upečení masové kuličky vyjměte, zelí dejte do hrnce a zahustěte ho moukou. Pak ještě 5 minut povařte a přidejte k němu zpátky maso.

Kysané zelí má téměř samé kladné vlastnosti. Někomu sice vadí jeho aroma, jinému tuhá konzistence, ale to lze kuchyňskou úpravou odstranit. Zůstávají jen pozitiva: je bohaté na vitamin C, představuje vítaný zdroj vlákniny, je chutné a levné.

Naše rada:
Je lepší toto jídlo uvařit o den dříve, aby se masové kuličky v zelí pořádně rozležely.

03322799.jpeg
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.