Masové kuličky v rajčatové omáčce připravíte snadno a rychle. Určitě si je zamilují všichni u stolu
Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.
V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě.
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 4 lžíce parmezánu
- 1 lžíce strouhanky
- 1 cibule
- 500 g čerstvých spařených rajčat
- 2 stroužky česneku
- bylinky
- petrželka
- sůl
- pepř
Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.
Při práci s mletým masem je nejdůležitější kvalita výchozího produktu. Zkrátka není maso jako maso. V ideálním případě si dojděte k řezníkovi, vyberte si hezký kus masa a nechte si ho umlít nebo, pokud máte mlýnek, umelte si ho doma sami.
Pokud nechcete zpracovat mleté maso hned, doporučujeme zamíchat směs bez vajíčka jen se solí a kořením. Pak zabalit, aby tam nebyl vzduch a uložit do lednice. Nejlépe - pokud v lednici je - dát do nulové zóny, nebo dozadu ke chladící desce. Doporučujeme maso zpracovat do 24 hodin, maximálně do dvou dnů.
Postup:
Mleté maso ochutíme solí a pepřem. Přidáme vajíčko, lžíci strouhanky, nadrobno nakrájenou cibuli a dvě lžíce strouhaného parmezánu.
Dobře prohněteme a promícháme, aby se všechny chutě spojily.
Rajčatovou směs si připravíme tak, že spaříme rajčata, oloupeme slupku.
Nakrájíme nadrobno česnek a přidáme k rajčatům. Osolíme opepříme a přidáme bylinky podle toho co máme rádi.
Rajčatovou směs nalijeme do pekáče.
Z masové směsi tvoříme kuličky a vkládáme jednu vedle druhé do pekáče na rajčata.
Přidáme další menší cibuli rozkrojenou na čtvrtky, vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi půl hodiny.
Když je maso téměř hotové vše posypeme strouhaným parmezánem.
Podáváme s těstovinami.
Dobrou chuť!
Související
-
Masové kuličky se zelím si určitě všichni zamilují. A vám se přitom budou vařit snadno i rychle
Kysané zelí sice spojujeme hlavně s uzeným a vepřovým masem, ale stejně dobře se dá kombinovat také s mletým masem. Kysané zelí můžeme připravovat na různé způsoby.
-
Řízečky z mletého masa. To je ideální pro začátečníky v kuchyni i pro ty, kdo rádi zkusí nové chutě
Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se může použít do ragú, rizota, na čevabčiči.
-
Zapékané špagety s masovými kuličkami. Pravá Itálie na našem jídelním stole, spokojenost všech jistá
Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem, zkuste si je udělat zapečené s masovými kuličkami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka