Máta nepatří jen do mojita, ladí i s masem. Kotlety na mátě podle Václava Malovického

Má svěží vůni, mentolovou chuť a dnes patří mezi oblíbené bylinky v naší kuchyni. Ale nebylo tomu tak vždy. Máta peprná, kterou v kuchyni používali již staří Římané, byla u nás užívána jen v léčitelství.

Bez máty se neobejdou zejména kuchyně italská, francouzská, anglická (připomeňme slavnou „mint sauce" připravovanou právě z čerstvých lístků máty) či arabská.

Mátu lze použít takřka libovolně do všech druhů alkoholických i nealkoholických koktejlů, vždy je ale lepší ji mírně naříznout, aby silice měly volný průchod do nápoje.

Při vaření je potom obvyklé používat bylinky ve vhodných směsích. Máta přitom nejlépe chutná v kombinaci se šalvějí, estragonem, libečkem nebo saturejkou - na druhou stranu snad žádná kombinace není v případě máty vyloženě špatná.

Máta obsahuje silici s velikým obsahem mentolu, hořčinů, tříslovin a flavonoidů, díky které umí zmírnit křeče hladké svalové stěny střev a celkově zmírnit zažívací potíže, zejména trpíme-li problémy se žlučníkem.

Máta zastavuje i zvracení například při kocovině, ale pozor na přílišné překyselení žaludku - v tomto případě s mátou opatrně. Zcela doporučit ji ale lze při nadýmání nebo celkovém neklidu - máta uklidňuje podrážděná nervová zakončení.

Co budete dnes potřebovat:

Máta nepatří jen do mojita, ladí i s masem

4 pěkné vepřové kotlety nebo 8 skopových
6 sardelek nebo sardelová pasta
10 - 12 lístků máty peprné
velké rajské jablko
6 stroužků česneku,
olej na pečení
sůl
pepř

Postup přípravy kotlet na mátě podle Václava Malovického:
Kotlety odřízneme od kosti a zlehka je naklepeme. Ze strany nařízneme kapsu a do ní vložíme sardelky (nebo vytřeme vnitřek sardelovou pastou). Přidáme lístky máty, na plátky nakrájená
Rajčata a prolisovaný česnek.
Kotlety sepneme párátky nebo kovovými jehlami, osolíme, opepříme a upečeme na oleji.

NAŠE TIPY

Bylinková směs, nebo samotná máta, pak nejlépe chutná v nádivkách, kde ji do těsta přidáváme co nejjemněji nasekanou těsně, než vkládáme celou hmotu do trouby.

Podobně postupujeme i u přípravy karbanátků a mletých mas. Pokud upřednostňujete domácí sekanou, zkuste rovněž při přípravě sáhnout po čerstvé mátě, možná budete novou, lehce pikantní a svěží chutí příjemně překvapeni.

Máta nepatří jen do mojita, ladí i s masem
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.