Máte půdu a zapomněli jste na izolaci? Netrapte se v létě horkem a zavčas položte vhodnou izolaci

4. červenec 2020

Letní horké teploty mohou být velmi nepříjemné a to nejen ve venkovním prostředí. Pokud máte půdní prostor, ve kterém není položená izolace, přehřívání nejvyššího patra domu se nevyhnete. Naopak v zimě budete spolu s celým domem vytápět i podkroví. Podle Tomáše Pirkla, produktového manažera divize Isover, je ale možné vše dodatečně napravit a půdu efektivně zrekonstruovat.

Právě jarní a letní měsíce jsou pro rekonstrukce půdních prostor ideální. Abyste půdu dostatečně izolovali a zároveň po ni mohli bezpečně chodit, je pro zateplení ideální zvolit kombinovaný systém minerální vlny a pěnového polystyrenu.

Co budete potřebovat

Na zhotovení budete potřebovat parozábranu, lepicí pásku, elastický tmel, výplňovou minerální izolaci o formátu 600 x 1200, nosné kříže, polystyrenové trámky, montážní dřevěná prkna o šířce 100 mm, záklop z OSB desky v tloušťce 22 mm, vruty do dřeva 4 x 45 mm a Pěnové PUR lepidlo.

Postup krok za krokem

Nejprve zkontrolujte stávající podlahu. Pokud je v dobrém stavu, je možné hned pokračovat a přímo na ní položit samotnou izolaci. Často se nosné konstrukce připravují ze dřeva, není to ale vhodné řešení, protože ve své podstatě dřevo působí jako tepelný most a zatěžuje konstrukci stropu. Ideálním řešením je použití tvrzených izolačních materiálů, například z polystyrenu.

Před montáží aplikujte parotěsnou fólii, a to lesklou stranou nahoru pro umožnění slepení spojů. Pak přichází na řadu samotný konstrukční prvek – polystyrenové nosné trámce 100x1000 a kříže 100×500 mm s výškou 200 až 300 mm. Rošt sestavte na šířku 590 mm pro ideální vkládání izolace o šířce 600 mm. Chcete-li dosáhnout energeticky úsporného zateplení, začněte na tloušťce izolace 200 mm a více.

Minerální izolací nezapomeňte vyplnit také mezery mezi kříži a mezery mezi kříži a bočními stěnami. Poté po celé délce konstrukce naneste lepidlo pro spojení dřeva a polystyrenu. Následně přilepíte prkna šíře 100 mm, zatížíte a počkáte přibližně hodinu na zaschnutí. Nakonec celý systém zaklopíte dřevěnými fošnami nebo OSB deskami v tloušťce 22 mm, které je potřeba přichytit 5 ks vrutů na 1m2. Tím vytvoříte pochozí podlahu. Pro funkčnost celého systému nedorážejte desky až k okraji plochy, ale nechte mezeru alespoň 50 mm.

Zateplovací systém je lehký, přesto má vysokou nosnost

Jestliže půdu odizolujete pouze na podlaze, můžete jí využívat jako skladové prostory, kam je možné uskladnit i těžší materiály. Pokud jsou nosnými prvky polystyrenové trámce a kříže, nosnost těchto materiálů je více než 200 kg na 1 m2. Může se stát, že postupem času se z různých důvodů rozhodnete půdu nakonec přebudovat na podkrovní byt. Izolaci potom bude nutné přemístit do střešních kovů.

Výhodou totiž je, že takto zateplenou podlahu lze rozebrat a minerální izolant podobným způsobem použít i ve střeše. Při zateplování vnitřních stěn je i v tomto případě nutné dodržet základní podmínku – minerální izolace musí být umístěná v konstrukci, aby se tam vzepřela a držela.

Spustit audio