Méně dárců a koronavir. Nemocnicím v regionu chybí krevní rezervy

7. srpen 2020

Všech pět nemocnic v Pardubickém kraji se potýká s nedostatkem krve. Množství provedených odběrů jen tak tak zvládne pokrýt potřeby jednotlivých oddělení. Na vině je i pandemie koronaviru.

„V současné době nám odebraná krev sotva stačí na pokrytí potřeb nemocnice. Pro ilustraci, v červenci bylo na transfúzním oddělení pardubické nemocnice odebráno 598 dárců, ale téměř stejný počet transfúzních jednotek, konkrétně 588 byl rovnou vydán pro potřeby nemocnice,“ přibližuje aktuální situaci Karolína Frýdová z tiskového oddělení krajských nemocnic.

Na jaře, kdy začala pandemie koronaviru, nemocnice začaly neakutní věci překládat na později a to je teď. Potřeba krevních konzerv je proto vyšší, než bývá v létě obvyklé. „V letních měsících nedošlo k poklesu spotřeby krve tak, jak je to většinou běžné, spotřeba naopak stoupla. Navíc řada dárců je nyní na dovolených, kromě toho jeden měsíc nesmí darovat ani ti, kteří měli klíště a k tomu se přidávají opatření v souvislosti s koronavirovou epidemií, tedy že po návratu z ciziny také není možné měsíc darovat krev.“

Dva dotazníky před odběrem

Epidemiologická situace se projevila u samotných odběrů. Nemocnice sice jednotlivé konzervy netestuje, dárce ale musí vyplnit jeden dotazník navíc. „Dárce krve na koronavirus netestujeme, nicméně před odběrem všichni dárci krve kromě toho standardního dárcovského dotazníku vyplňují ještě speciální dotazník, který se týká možných rizikových skutečností, spojených s nákazou Covid-19 a v případě, že by se u dárce krve následně projevily nějaké zdravotní problémy, nebo se třeba ocitl v karanténě, tak by měl tuto skutečnost neprodleně transfúznímu oddělení nahlásit,“ uzavírá Karolína Frýdová.

Dárcem krve se může stát každý člověk, který dlouhodobě žije v České republice ve věku 18 – 65 let, s váhou nejméně 50 kilogramů, který neprodělal závažnější onemocnění, které by ohrozilo zdraví dárce nebo příjemce krve. Více informací o dárcovství na stránkách nemocnice.

Omezení operativy nebo jiných plánovaných výkonů podle ní nehrozí. Krev nechybí jen nemocnicím v Pardubickém kraji. Podobně jsou na tom i mnohé další po celé republice.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související