Měsíc po výbuchu: Škoda je 50 milionů, majitel strojíren plánuje novou halu

22. březen 2017

Před měsícem ve strojírenském závodu nedaleko Poličky explodoval lis na trhaviny. Série výbuchů zranily tehdy 19 lidí, z toho tři těžce; trosky výrobní haly i nevybuchlé munice se rozletěly do skoro kilometrového okolí. Policie na místě vyšetřování ukončila a majitel začíná sčítat škody.

V bezprostředním okolí, kde byl lis na trhaviny, nezůstalo téměř nic. Z železobetonové konstrukce zůstalo jen železo a beton je rozpadlý na kusy, které jsou všude okolo. Následky mohly být ještě horší a tragičtější, protože ve vedlejší místnosti byla uskladněná munice určená k likvidaci a při samotném výbuchu se tam navíc schovali lidé.

Majitel výrobu obnoví v nové hale

Budova byla ale stavěná tak, aby tento „vedlejší“ sklad případnému výbuchu odolal. Ale jinak hala v dobrém stavu není a statik navrhl její zbourání, oprava té stávající se prý nevyplatí. Majitel plánuje halu znovu postavit a obnovit výrobu. Zhruba do dvou let by měla být výroba na tom samém místě opět obnovená. Majitel zároveň už začal sčítat škody.

Škoda: 50 milionů

Jaké je jejich aktuální výše dodává mluvčí Poličských strojíren Vladimír Bystrov: „Celkové škody, tak jak je nyní odhadujeme, by se měly pohybovat okolo 50 milionů korun. Částka se může ještě o jednotky milionů upřesnit. Jsou v ní zahrnuty i náklady, které bude nutné vynaložit na obnovu zničeného provozu.“

Poličské strojírny po výbuchu

Policisté už místo opustili před více než týdnem. A dokud případ neuzavřou, tak se k němu nemohou nijak blíž vyjadřovat. Výsledek vyšetřování a případná konkrétní obvinění ale vyšetřovatelé sdělí až na základ posudku soudního znalce, který by měl přesně příčinu výbuchu určit.

Potvrdil to svitavský policejní mluvčí Ondřej Zeman: „Žádali jsme o vypracování znaleckých posudků a na jejich základě stanovíme příčinu vzniku havárie a také škodu na budově i zařízení. Vzhledem k náročnosti znaleckého zkoumání, bude výsledek známý nejdříve za tři měsíce.“

Policisté havárii vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti a viníkovi může hrozit až osmiletý trest ve vězení.

autor: zen
Spustit audio