Města a obce v kraji zatím neevidují nárůst počtu lidí, kteří by nemohli platit nájem nebo za služby

30. listopad 2022 07:41

Lidí, kteří by městům a obcím dlužili na nájemném za užívání bytů a s tím spojené služby, zatím v Královéhradeckém kraji výrazně nepřibývá. Situace je podobná jako na jaře nebo v uplynulých letech. Na radnicích ale počítají s tím, že se to může změnit. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Co jsi se tedy na jednotlivých radnicích dozvěděl?

V principu to, že neplatiči zatím nepřibývají, že lidé zatím zvládají platit své bydlení v městských a obecních bytech tak, jako dřív.

Čtěte také

Tohle platí pro velká města od Hradce Králové přes města okresní až po malé obce, celkem jsem situaci zjišťoval na skoro 20 místech a ani v jednom případě se tenhle problém ve větším měřítku neobjevil.

Ale co radnice také vlastně shodně tvrdí je to, že počítají s tím, že se situace nejspíš změní v okamžiku, kdy budou lidé muset platit vyúčtování spotřeby energie, tedy pravděpodobně na jaře příštího roku.

Mírně optimistický byl ale třeba nezávislý starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa - město se nechystá na žádné zásadní zdražování služeb, centrálně dodávané teplo sice podraží, ale jen zhruba o třetinu a ne o stovky procent. Takže v Rychnově věří, že ani na jaře nárůst dlužníků města nebude velký.

Mají města a obce nějaký plán, jak v takovém případě chtějí situaci řešit?

Čtěte také

Konkrétní zatím ne, ale někde už přemýšlejí, jak budou postupovat. Například včera se kvůli tomu sešli lidé z několika magistrátních odborů a vedení města v Hradci Králové a první podobné jednání už absolvovali třeba i v Hořicích. Nic zásadního se ale vymyslet nedá, většina oslovených se shodla na tom, že pomoci bude muset stát.

Zatím se na jednotlivých radnicích baví spíš v obecné rovině, ale už teď vědí, že si nebudou moci dovolit někomu nájemné snižovat nebo odpouštět - jednak na to nebudou peníze a jednak by to ani nebylo spravedlivé vůči těm, kteří platí. Pravdou ale je, že úplně shodný přístup ke všem dlužníkům nebude.

Můžeme být konkrétní?

Čtěte také

Ještě důsledněji než dřív a třeba v Hradci Králové i v trochu víc ukazatelích budou hodnotit zodpovědnost lidí, kteří se dostanou do potíží. Roli bude hrát historie případných dluhů dotyčného člověka vůči městu a jeho chování a komunikace.

Třeba v Jičíně chtějí důsledně dodržovat pravidlo, že lidem, kteří mohou být problematičtí, budou nabízet nájemné jen na omezenou dobu, třeba na tři měsíce s případným prodloužením.

No a v Hradci Králové chtějí k zohledňování platební morálky a historie dotyčného vzít v potaz i to, jestli si člověk vyřídil veškerou dostupnou podporu od státu a jestli tedy udělal všechno pro to, aby se do platební neschopnosti nedostal.

Splátkový kalendář případně nabídnou všechna města, ale s vědomím, že to asi žádné dlouhodobé řešení pro většinu dlužníků stejně nebude.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související