Města šetří za elektřinu díky elektronickým aukcím

20. září 2010

Elektronické aukce (e-aukce) jsou dnes již hojně používané nástroje pro nakupování a prodej prostřednictvím Internetu. Jejich princip je stejný jako u obchodování s akciovými podíly na burze cenných papírů, nebo u klasických aukcí uměleckých předmětů pořádaných renomovanými aukčními domy. Na jednom místě se střetává nabídka na koupi a prodej a v daný okamžik nejvýhodnější nabídka v aukci vítězí. Statisíce korun ročně za elektřinu šetří některá města díky elektronickým aukcím. V nich soutěží jednotliví dodavatelé silové elektřiny o dodávky pro městské budovy a vyhrává ten nejlevnějsí. Na Rychnovsku tak ušetřily například radnice v Kostelci nad Orlicí, nebo ve Vamberku. Více v příspěvku redaktora Jiřího Fremutha.

Veřejná správa, ale i privátní firmy, postupně přicházejí na chuť elektronickým výběrovým řízením, díky kterým šetří při nákupech elektřiny milióny korun. Průměrná úspora se pohybuje od 19 do téměř 30 procent ve srovnání s nabídkou původních dodavatelů.
Jediný rozdíl oproti klasickým aukcím je u elektronických aukcí v tom, že ono místo, kde se licituje, je místem virtuálním. Elektronické aukce se podle stejných principů odehrávají na internetových serverech.

Spustit audio