Město Plzeň bude od září používat nové logo

17. srpen 2012

Od září bude mít město Plzeň novou značku. Společné logo bude sdílet s projektem Evropského hlavního města kultury celé následující tři roky - tedy do roku 2015. Až doposud mělo město a společnost Plzeň 2015 loga odlišná. Jejich sjednocením se tak město hlásí k podpoře klíčového mezinárodního projektu.

„Přijetí nového loga vidíme jako logický krok, kterým vyjadřujeme podporu projektu, od něhož si slibujeme, že výrazně změní život ve městě k lepšímu,” říká náměstkyně primátora Eva Herinková.

Logo tvoří stylizovaný letopočet 2015 a nápis Plzeň. Grafika je moderní a jednoduchá, ale i tak se designéři inspirovali plzeňskými reáliemi. Pět teček symbolizuje čtyři plzeňské řeky slévající se v jednu, barevnost volně vychází z barev plzeňského městského znaku. Logo je variabilní a je možné ho upravovat a používat pro různé příležitosti a potřeby projektu.

Nové logo Plzně

Podle ředitele obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015 Tomáše Froydy je sloučení loga projektu a města běžnou praxí: “Řada předešlých měst kultury postupovala stejně a přejala projektové logo. Usnadní to komunikaci s veřejností a pomůže ušetřit finance na propagaci. Veškeré komunikační aktivity vztahující se k projektu totiž zároveň propagují město, a naopak.”

Dodatečné náklady spojené se změnou loga budou minimální, protože zástupci městské rady s ní dopředu počítali. “Věděli jsme, že k tomuto kroku s největší pravděpodobností dojde. Proto jsme velkou část nakoupených dokumentů, dárkových předmětů a dalších materiálů nechali nepotištěnou. Takže pouze dotiskneme příslušné logo,” potvrzuje Eva Herinková. Částka za výměnu stávajícího loga v prostředí města se bude pohybovat v řádech desetitisíců.

Změnu loga na podzim doprovodí komunikační kampaň. Ta jej představí obyvatelům Plzně. “Rádi bychom, aby se lidé v Plzni s logem sžili a vzali ho, stejně jako celý projekt, za své. Bez jejich podpory a účasti nebude projekt nikdy tak úspěšný, jak by mohl a měl být,” vysvětluje Froyda.

Spustit audio