Městská policie v Heřmanově Městci jede rok po založení na půl plynu

19. prosinec 2016

Vlastní policii má Heřmanův Městec už skoro rok. Posádka ale pořád není kompletní. Zájemců o službu v uniformě není moc a ne každý sítem zkoušek projde. Další posily dostanou heřmanoměstečtí strážníci v lednu.

Aby se podařilo najít vhodné kandidáty, radnice musela vypsat výběrové řízení celkem třikrát. Ale problém mají i jiná města. Šéf chrudimských strážníků Lukáš Dvořák popsal, že zatímco před šesti lety přišlo na konkurz třeba 30 lidí, teď je to jen pět nebo šest. Největší překážka jsou přitom pro uchazeče psychologické testy.

A další důvod je i to, že nové lidi nabírá také státní policie nebo armáda, takže si zájemci o práci v uniformě můžou vybírat z několika podobných možností.

Posádka bude kompletní v lednu a bude se skládat ze čtyř strážníků a jednoho velitele. Město už zaplatilo vybavení služebny, koupilo služební auto a radnice ještě uvažuje o tom, že pořídí radar na měření rychlosti.

Čtěte také

Revír strážníků by se navíc mohl rozšířit i za hranice Heřmanova Městce, zájem o hlídky mají i okolní města obce. To je ale až další krok, podle heřmanoměsteckého starosty Josefa Kozla je nejdřív nutné, aby se ustálil ostrý provoz policie na domácí půdě.

Městská policie v Heřmanově Městci má od začátku jednu zajímavost – strážníci nedostali pistole, musí si poradit bez střelných zbraní. V Česku je takový model velmi neobvyklý. V Heřmanově Městci si ale tuhle podmínku stanovili hned na začátku při zakládání městské policie a zatím prý není důvod ji měnit.

autor: kop
Spustit audio