Meteorologové varují před náledím. Hrozí zejména na východě republiky

7. duben 2013

Meteorologové vydali výstrahu před náledím. Tvořit se má od večera a hlavně během noci. Opatrní by měli být řidiči i chodci hlavně ve východní částí republiky.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na náledí, na nízkém žlutém stupni nebezpečí. Platí od nedělních dvaceti hodin do pondělních devíti hodin dopoledne. A to pro kraje Olomoucký, Moravskoslezský a části krajů Pardubického, Vysočiny, Jihomoravského a Zlínského.

„V neděli večer a v noci na pondělí se bude místy tvořit náledí z tajícího sněhu, nebo zmrazky zejména ve středních a vyšších polohách na silnicích nižších tříd. Během noci na pondělí bude zároveň na celém území jasno až polojasno a slabý vítr,“ potvrzuje meteorolog Pavel Borovička.


Náledí vzniká umrznutím mokrého povrchu. Chůzi po něm usnadňují vyčnívající terénní nerovnosti. Naopak ledovka má svůj původ v mrznoucích srážkách, čili podchlazené vodě, která okamžitě po dopadu zamrzá a vytváří hladký povrch bez ohledu na nerovnosti terénu.

K ránu se tak mohou ojediněle vytvářet mrznoucí mlhy a námraza.

Vozovky a chodníky se tak vlivem těchto meteorologických jevů mohou stát kluzkými a na místě je opatrnost při pohybu. V případě jízdy autem doporučujeme také sledovat dopravní zpravodajství Zelené vlny. Pro přesnější předpověď vývoje teplot sledujte web Počasí.

Varování před vznikem náledí je platné až do pondělních 9 hodin ráno.

autoři: jal , Marína Dvořáková
Spustit audio