Mezinárodní den památky obětí holokaustu si připomenou i v Jablonci nad Nisou a Liberci

27. leden 2022 07:00

27. ledna 2022 je to přesně 77 let, co do koncentračního tábora v Osvětimi dorazila sovětská vojska a osvobodila Židy, kteří ještě v táboře přebývali. Deset dní předtím odtamtud uprchli nacisté, kteří se snažili zničit důkazy o tom, že tam během druhé světové války zavraždili přes milion lidí.

Čtěte také

Spojenecká vojska pak osvobozovala postupně další tábory, ale holokaust si lidé připomínají právě s osvobozením toho prvního, osvětimského. Po druhé světové válce vznikla Organizace spojených národů a mimo jiné se zavázala k tomu, že už nikdy nedopustí páchání takových hrůz, jaké se děly během holokaustu.

V Jablonci nad Nisou si židovské oběti připomínají pravidelně a 27. ledna to bude dokonce dvakrát. „Jednu akci v 11 hodin pořádá město Jablonec a druhá bude ve 14 hodin, tu pořádá Svaz bojovníků za svobodu. Obě budou na stejném místě, u bývalé synagogy,“ potvrdila tajemnice Židovské obce Liberec Lea Květ.

Synagoga bývala v Jablonci nad Nisou pod dnešním Muzeem skla a bižuterie v dolním centru města. Na místě vypálené synagogy byl v roce 1993 instalován památník šoa sochaře Oldřicha Plívy.

V Liberci se památka Židů, kteří zemřeli v koncentračních táborech, také uctívá pravidelně, už 16 let, v synagoze, která je součástí Krajské vědecké knihovny v Rumjancevově ulici. Vzhledem k počtu akcí pořádá město Liberec ve spolupráci se Židovskou obcí pietu v pátek 28. ledna od 15 hodin.

Spustit audio

Související