MHD v Praze zdraží. Cestující zaplatí od srpna za lístek místo 24 rovnou 30 korun

20. duben 2021 10:36

Cestující v pražské MHD si od poloviny letních prázdnin připlatí za jízdné. Pražští radní v pondělí schválili zvýšení cen jednorázových jízdenek. Zároveň odsouhlasili vznik nového tarifu pro lidi ve hmotné nouzi.

Podražit mají především jednorázové jízdenky. Třicetiminutová se zvýší z 24 na 30 korun a devadesátiminutová z 32 na 40 korun. Zvýší se i cena krátodobých jízdenek, které si mohou lidé koupit mobilním telefonem přes sms bránu.

Naopak u předplatných jízdenek na měsíc, čtvrtro či ročního kuponu zůstanou ceny stejné jako dosud, to znamená, že u ročního kuponu vyjde jedna jízda zhruba na 10 korun. 

Zároveň začne v Praze fungovat jízdenka pro lidi v hmotné nouzi. Nárok na 70% slevu na jízdné budou mít ti, kteří pobírají příspěvek na živobytí. Koupit si tak můžou buď měsíční jízdenku za 165 korun nebo čtvrtletní za 444 korun. Město tím chce podle předsedy koaličního uskupení Praha Sobě Jana Čižinského podpořit lidi, pro které je i za běžných podmínek dlouhodobý kupón příliš nákladný a teď jim nákup komplikují třeba dopady koronaviru.

Praha veřejnou dopravu ročně dotuje zhruba 15 miliardami korun. Navýšení cen už dřív odsouhlasili zastupitelé Středočeského kraje, a právě ten Praze navrhnul nastavit ceny jednorázových jízdenek na stejnou úroveň. Oba systémy jsou totiž provázané, i proto, že řada lidí dojíždí do Prahy nebo regionu za prací nebo do škol.

Spustit audio