Michal Nesvadba: Japonsko jsem okouzlil lepicí páskou

21. listopad 2019

Mim a herec Michal Nesvadba oslavil už šedesáté druhé narozeniny, ale s dětským publikem si stále rozumí. Malé děti má i v rodině. Dcera Pepina ho dvakrát udělala dědečkem a je také otcem desetiletého Marka, který mu do představení vnáší své nápady. Možná, že Marek půjde jednou v otcových šlépějích, podobně jako byl Michalu Nesvadbovi vzorem jeho otec - herec a malíř Miloš Nesvadba.

Herec Michal Nesvadba hraje především pro dětské publikum, které má moc rád. Nedovede si představit, že by někdy vystupoval jako herec vážných rolí: „Kdybych se objevil v detektivce, byla by to nakonec určitě také groteska. Nejsem jako můj tatínek, který byl oblíbený dětský showman, ale zároveň dokázal hrát charakterní role v Národním divadle. Tatínek ještě navíc maloval, a tak jsme ho v dětství viděli s bratrem nejčastěji zezadu u stolu. Čas si na nás ale vždycky udělal, chodili jsme do divadla i do cirkusu a užívali společně léto. Když jsem se vydal podobným směrem jako on, pomáhal mi a radil některé gagy,“ říká Michal.

A v rodinné tradici už pokračuje i Michalův desetiletý syn Marek. Od tatínka toho hodně odkoukal a umí ho dokonale napodobit.

Fantazie na kolečkách

V současné době žije Michal Nesvadba hlavně přípravami na dětskou muzikálovou revue Fantazie na kolečkách, jejímž je producentem. Sám sice na kolečkových bruslích nejezdí, ale všech čtyřicet účinkujících v show se pohybuje právě na kolečkách. Jsou to kola, koloběžky i zmiňované kolečkové brusle. Děj revue se odehrává v říši skřítků, show má být zábavná a akční.

„Hudbu k revue mi napsal Ondřej Brzobohatý. Poprvé mi ji pustil na jeho oblíbeném místě. Pozval mě na Petřín k rozhledně, kde rád sedává pod stromem. Bylo parné léto, my jsme se váleli na dece a poslouchali. Mělo to velmi zvláštní atmosféru - sednout si do trávy mi totiž přijde v mých letech už nemyslitelné,“ vzpomíná na zajímavý zážitek Michal Nesvadba.

Japonsko okouzlil lepicí páskou

Michal Nesvadba umí, kromě jiného, doslova kouzlit i s lepicí páskou. To předvedl v roce 1997 na festivalu v Japonsku a měl tam velký úspěch. Na světě prý nikdo nic podobného nedělá a Michal umí s lepicí páskou udělat cokoliv a kdykoliv. Na nápad použít pásku jako gag přišel Michal v obchodě, kdy pozoroval muže, kterému nešlo zabalit balík: „Nakoupil jsem si pásky a při pokusech v bytě jsem zpočátku zničil všechno, co šlo, pásky totiž na stěnách zanechávají stopy,“ popisuje Michal nelehké začátky. „Teď používám speciální pásky, mají méně lepidla a obsah v krabici by neudržely. S páskami pracuji i při vystoupeních v televizi. Moje spotřeba pásek za měsíc je několik kilometrů.

Kolik metrů pásky spotřebuje Michal například na jednu růži, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio