Migréna vás může vyřadit ze života na několik dní. Nadějí je biologická léčba

16. listopad 2020

Migrénou trpí v České republice přibližně každý desátý člověk. Přesto více než 40 procent pacientů nemá diagnózu potvrzenou lékařem. Samoléčba ale může více uškodit než pomoct. Příkladem je nadužívání analgetik, tedy volně dostupných léků na bolest.

Ani v době epidemie by lidé s obtížemi, které přetrvávají, neměli návštěvu lékaře odkládat.

Migréna není běžná bolest hlavy

Migréna je závažné neurologické onemocnění, které může být dědičné. Postihuje hlavně populaci v produktivním věku, tedy mezi 18. a 60. rokem života. Těm, kteří znají jen klasickou bolest hlavy, se těžko vysvětluje, jak moc odlišná je bolest při migréně. Běžnou bolest hlavy může způsobit například přepracování a stres, nedostatek tekutin, nedostatek pohybu, špatné sezení, přílišné popíjení alkoholu či kávy.  

Migréna má u každého pacienta trochu jiný průběh. Její trvání se pohybuje mezi 4 a 72 hodinami. Projevuje se jednostrannou nebo pulzující bolestí hlavy, často doprovázenou žaludeční nevolností a zvracením, přecitlivělostí na světlo a hluk, pocením, extrémní únavou, až depresivními stavy. Výjimkou není zimnice, návaly horka, průjem a mžitky před očima.

Aby taková ataka brzy pominula, potřebuje pacient ticho, klid, teplo, přítmí a léky potlačující migrénu. Je to ale onemocnění, které může přetrvávat desítky let.

„Někteří pacienti už velmi dobře vědí, co je spouštěčem jejich bolesti. Mohou to být i určitá jídla, jejichž pozřením se migréna rozjede,“ vysvětluje primář pardubické neurologie Petr Geier.    

Nová biologická léčba migrény

U migrény je třeba rozlišit léčbu akutní a preventivní, která v dnešní době dokáže zmírnit počet a intenzitu záchvatů migrény. Nejnovější léčbou je biologická léčba, která je dostupná pouze ve specializovaných centrech. Ne všichni na ni ale dosáhnou, protože je velmi drahá. Důležité je doložit záznamy o pravidelných záchvatech migrény a jejich projevech. Proto je dobré si jednotlivé ataky zapisovat, aby měli lékaři jasno.

Prevence na prvním místě

„Na prvním místě je ale prevence. Proto doporučuji dodržovat vhodný režim, tedy zdravou stravu, dostatek spánku, ale i pohybu, dobrou mysl. Spouštěčem migrény může být stres, také nevhodné potraviny, držení drastických diet, atd.,“ varuje MUDr. Geier.

Opakující se obtíže nezanedbávejte a určitě zajděte k praktickému lékaři. Těžší pacienti by pak měli směřovat k neurologovi nebo přímo do specializovaných center, která mají příslušnou certifikaci. Certifikované centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy je také v Pardubické nemocnici.

Spustit audio

Související