Mikrofon, mikrofon a kamera a sem tam i přilba aneb Na cestách se zpravodajem Miroslavem Karasem

Jedna věta vystihuje v kostce skoro celou dráhu především televizního zpravodaje, který ale začínal s mikrofonem rozhlasovým a kterého si spojujete hlavně se dvěma zeměmi. Miroslav Karas a Polsko, později pak Rusko, ale těch zemí jsme s Mirkem při natáčení dalšího pokračování pořadu "Na cestách" mohli připomenout mnohem víc. 

Nicméně jestli je život dlouholetého zahraničního zpravodaje České televize v Polsku a později v Rusku spojen s dlouholetou zkušeností, pak jsou to právě tyto dvě destinace.

Ale přidávat budeme s Miroslavem Karasem na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a ČRo Pardubice také státy u Baltského moře, v Asii i třeba Severní nebo Jižní Americe. V době nedávné pak ovšem především Ukrajinu, kde došlo i na zmiňovanou přilbu jako nezbytnou součást výbavy zpravodaje z oblastí ozbrojených konfliktů.

Hlášení na volejbalu a pískání futsalu

Čtěte také

I když se s Mirkem Karasem známe hodně dlouho, ještě od společného působení v rozhlasové budově v Praze na Vinohradech, přiznávám, že jsem neměl ponětí o jeho začátcích u mikrofonu. Asi proto, že nikdy nepřišla řeč na jeho zkušenost s mikrofonem hlasatele ve sportovní hale Na Folimance v Praze, kde Mirek hlásil podrobnosti o volejbalových utkáních.

Ale v rozhovoru připomeneme i jeho cestování s píšťalkou. Jako rozhodčí, tehdy ještě sálového fotbalu, pískal dokonce na světových šampionátech v Itálii, Argentině a Mexiku. Nezapomeneme ani na rozhlasový projekt cest s dětmi, při kterých se Mirek Karas vydal po evropských stopách Jiřího z Poděbrad.

Miroslav Karas - Varšava

Čtěte také

Můj aktuální host v pořadu "Na cestách" se hlásil nejprve těmito slovy jako rozhlasový zpravodaj. A poté jen změnil formulaci na "Miroslav Karas - Česká televize - Varšava".

S Polskem spojil valnou část svého novinářského i soukromého života. Budeme o tom samozřejmě mluvit a nezapomenu se Mirka zeptat, jací jsou podle něj Poláci i kam by nás v Polsku pozval na výlet. Protože málokdo zná zemi našich sousedů tak dobře a tak ji má procestovanou, jako Miroslav Karas. A poradit může i rybářům.

Různé tváře Ruska

Čtěte také

Nebylo možné se v současné atmosféře kolem vojenského útoku Ruska proti Ukrajině nedotknout také otázek, spojených s prací novinářů v Rusku a také v oblastech jako Donbas na Ukrajině a podobně. Dlouholetou zkušenost s působením na postu zahraničního zpravodaje v těchto regionech máme oba a projeví se to pochopitelně i v našem rozhovoru.

Rusko a další oblasti jsme procestovali podrobně a leccos vám o tom na rozhlasových vlnách povíme. Mirek Karas navíc spoustu zážitků popsal i ve své knize "A odkud bych asi tak byl", kterou jsem si vzal při rozhovoru na pomoc.

Napětí, ryby, nadhledy

V nejnovějším vydání pořadu "Na cestách" putujeme s novinářem Mirkem Karasem nejen po zajímavých, ale i výbušných místech, abychom nakonec připomněli i jeho rybářskou vášeň.

Čtěte také

A můj cestovní kufřík (jak to dokumentuje i fotografie) skrýval - vedle dalších předmětů k tématům rozhovoru - také mapu rozhleden a vyhlídek Pardubického kraje. Nikoli náhodou.

Jednak Mirek Karas východočeský region zná z cest přes něj do Polska, ale prozradím vám i jednu jeho slabost. Na většině míst, kam zavítal, se snaží dostat někam, odkud může vidět okolí pěkně z nadhledu. Jeho cílem jsou vyhlídkové i kostelní věže, rozhledny, zkrátka objekty, poskytující rozhled.

Jak je tedy asi jasné, budete mít v pondělí 4. dubna možnost v pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" opět navštívit zajímavá místa. Zkušený novinář Miroslav Karas, dnes ředitel studia České televize Ostrava, rozhodně má o čem povídat. Tak se na vás oba těšíme v obvyklém čase po 18. hodině na stanicích Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související