Milada Lichnici zvedá čísla. Rozhledna spolehlivě vábí turisty

23. červenec 2019

Hrad s vyhlídkou. Pár let to o památce na Chrudimsku naplno neplatilo, ale v poslední době je sestava zase kompletní. Taky díky tomu roste počet návštěvníků.

„Při jejím otevření v roce 2017 přišlo 28 000 lidí. Letos je návštěvnost taky dobrá. Jsme takové útočiště pro lidi, kteří chtějí zapomenout na všední shon a ponořit se do starých časů našich předků. Lichnice si letos připravila trochu víc programů,“ říká kastelánka Ivana Matyková.

Pivo, psi, prázdniny

V létě třeba přijedou šermíři se scénkou Mazaný lazebník. „24. července uvidíte šerm někde z období třicetileté války s ukázkami palných a dalších zbraní. Na vystoupení zveme 10. srpna i zástupce kynologického klubu z Heřmanova Městce. Bude tam pořádný chumel pejsků. Každý z nich má v sobě krásu a neopakovatelnost. Představujeme taky svěřence z útulku.“

Čtěte takéNa vyhlídce Milada si budete připadat jako mezi nebem a zemí

O týden dřív bude na Lichnici Pivní slavnost s minipivovarem ze Žlebských Chvalovic. „Ve spolupráci se včelařským učilištěm v Nasavrkách o prázdninách vystavíme pohledový úl se živými včelami v hradním muzeu. Tato škola teď otevírá další dálkové studium,“ pokračuje kastelánka.

Silueta hradu Lichnice

Lichnice leží na Chrudimsku v otevřené krajině. „Představuje takovou bránu do Železných hor. Ty jsou naším domovem a Lichnice je naše srdce. Otevřeno míváme od března do listopadu. Zimu trávím doma s přípravou na další sezónu. Ale taky odpočívám. Dovolenou jsem neměla 28 let. Soboty i neděle trávím pořád na Lichnici, což mi dlouhodobě toleruje manžel,“ usmívá se Ivana Matyková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související