Miloslav Stingl, čestný náčelník indiánského kmene Kikapú, vypráví...

14. květen 2020

Ke smutku všech cestovatelů zemřel Miloslav Stingl. Bylo mu 89 let. Za svůj život procestoval 150 zemí a stal se autorem mnoha dokumentů a 40 knih. 

Čtěte také

„Saint-Exupéry napsal: přicházím ze svého dětství. Jak vidíte, to platí také o mně. Na indiánskou stezku jsem se vydal velmi brzy," vyprávěl Stingl.

Zálibou mu byla i literatura. „
„V osmi jsem psal básničky, v deseti začal publikovat a ve třinácti rozhlas vysílal mou první hru. Až do maturity byl ve mně 'dvou lásek spor'. Chtěl jsem psát i cestovat. Nakonec se mi podařilo obě lásky spojit."

Vhod mu přišel jazykový talent: už ve dvaceti letech uměl deset řečí, nakonec jich ovládal již zmíněných 17.

Miloslav Stingl

Díky svým postojům se stal dokonce čestným náčelníkem kmene Kikapů, čímž se u jiných Indiánů mohou pochlubit i antropologové Zdeněk Salzmann či Mnislav Zelený.

„Mé jméno je Okima. Ten, který vede. Bylo to kuriózní, protože jejich zástupci přijeli do Prahy, aby mi předali jmenování napsané na bizoní kůži a náčelnickou čelenku."

Čtěte také

V září 2014 se Stigl se stal držitelem ceny Egona Ervína Kische za celoživotní literární dílo a jako nejplodnější český autor vstoupil v roce 2013 do rekordmanské síně slávy na Mezinárodním festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Ačkoliv byl doktorem práv a fiolozofie, osudem se mu stali Indiáni. Oblíbil si Oceánii a Latinskou Ameriku, měl rád i Afriku a také zvířata.

Proto před třemi lety přijal Miloslav Stingl pozvání do Safari Parku Dvůr Králové, kde se stal kmotrem mláďěte hrabáče kapského.

S Miloslavem Stinglem, čestným náčelníkem indiánského kmene Kikapú, se tam setkala redaktorka Dana Voňková.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.