Milovníci a znalci Železných hor znovuobjevili zapomenuté tvrziště jménem Stoupec

15. březen 2019
Česko – země neznámá

Na půli cesty mezi Heřmanovým Městcem a Ronovem nad Doubravou v Pardubickém kraji bylo v lese dlouhá léta jedno zapomenuté tvrziště. Tvrz Stoupec zanikla pravděpodobně už v 15. století. Zarostla lesem a ztratila se z paměti lidí. Znovu ho objevili nadšenci ze společnosti Přátelé Železných hor a jeho obnově věnovali stovky hodin volného času

Vysekali náletové stromy a keře, obnovili nedalekou studánku a zpřístupnili jednu ze starých cest, které na tvrziště vedly. Okrouhlé tvrziště Stoupec chránil kdysi vysoký vodní příkop, ze kterého se dodnes zachovaly dobře patrné valy. Příkop pravděpodobně napájela drobná vodoteč, která je ještě dnes v terénu viditelná. Vytéká z rybníku, který se nachází nedaleko. Tvrziště je nejspíš pozůstatkem gotického sídla Jana Chrasta ze Stoupce. Už v roce 1486 byla ale tato tvrz pustá. V její blízkosti stával ještě hospodářský dvůr a celá vesnice.

K tvrzišti Stoupec se dostanete poměrně snadno po modré značce od Březinky - Vápenky, kterou Klub českých turistů nedávno kvůli tvrzišti přeznačkoval. Dříve bylo obtížné ho ve vzrostlém lese najít. Nyní, po několikaměsíční práci nadšených Železnohoráků, se opět stalo vyhledávaným turistickým místem. V samém středu tvrziště roste památeční lípa, kterou Přátelé Železných hor vysadili u příležitosti oslav 100 let republiky.

Modrá turistická značka pokračuje za tvrzištěm dál na jih až k památníku úkrytu partyzánské brigády Mistra Jana Husa, která v okolí operovala během druhé světové války. Dodnes jsou v těchto místech patrné pozůstatky zemljanek.

Opačným směrem, od rozcestníku Březinka – Vápenka na západ, vede modrá stezka kolem lesního jezírka, kterému se říká Myší díra nebo také Koutova jáma. K jezírku se váže tragická událost z roku 1937, kdy v něm ukončili svůj život mladík a jeho milá z nedaleké vesnice. Rodiče jejich vztahu nepřáli, a tak se opásali vojenským řemenem a skočili ze skály přímo do jezera.

autor: KSA
Spustit audio