Miluji hudbu a cvičím od 4 let, směje se patnáctiletá mistryně světa v aerobiku Marika Podlucká

9. listopad 2017

„Na Mariku jsme jako mateřský klub velmi pyšní, dělá dobré jméno Hradci Králové a také naší tradici aerobiku pro děti, kterou zde od roku 1995 buduji. V našem oddíle působila do roku 2016, poté přešla pod trenéra Jakuba Strakoše, takže on stojí za jejím finálním úspěchem," říká Gabriela Bašková, šéfka Aerobic Clubu Hip Hop Hradec Králové. 

Marika Podlucká cvičí v týmu společně s Andreou Švihálkovou a Dominikou Herzánovou. Dívky trénují pod trenérem Jakubem Strakošem v Corridoor Praha, kam dojíždějí z Hradce Králové, Poděbrad a Kladna. Rok 2017 byl pro ně mimořádně úspěšný, neboť získaly také tituly mistryň ČR a mistryň Evropy.

Dnes tu máme dva velmi významné hosty. Marika Podlucká, mistryně světa v juniorské kategorii tříčlenných týmů ve sportovním aerobiku. A Gabriela Bašková, vedoucí Aerobic Clubu Hip Hop Hradec Králové. Už jste se dnes po ránu, dámy, protáhly? Protože vy cvičíte celý život.
Taková ranní jóga se určitě dá zvládnout.

Máme tady kostým, nebo závodní dres a hned několik medailí. Mariko, co to je za medaile? Není to jen ten světový titul.
Je to titul mistryně České republiky ze závodu z Plně, potom z mistrovství Evropy, taky zlatá a z mistrovství světa.

Krásně to zacinkalo. Ten světový mistrovský titul, to je asi teď momentálně to nejvíc. Kolik ti je Mariko let?
Je mi 15 let. Ta juniorská kategorie je 14 až 16 let.

V tuto chvíli to je maximum, co jsi mohla dosáhnout. Bude ještě motivace pracovat dál?
Ano, určitě. Od malička to byl můj sen. A ten se teď vlastně posunul a ráda bych třeba i příští rok titul obhájila.

Patnáctiletá mistryně světa v aerobiku Marika Podlucká na soutěži

Mistrovství světa se konalo v Nizozemsku?
Ano v Nizozemí, v Leidenu.

Jaká tam byla konkurence?
Konkurence byla velká. Vlastně z České republiky máme největší konkurentky, ještě Australanky jsou velmi zdatné. Ale Česká republika obsadila všechny stupínky. Holky byly druhé i třetí.

Marika je z Hradce Králové. Tady začínala taky trénovat právě pod vaším vedením, Gabrielo?
Ano, my se s Mári známe už strašných let, od malička, protože i její starší sestra u nás v klubu vyrůstala. My jsme taková jedna velká rodina, dá se říct. A trénovala od těch prvních aerobikových krůčků až do dnešních dnů. Protože Marika patřila k nejlepším našim závodnicím a byla úspěšná i v dalších typech soutěží ještě před tím, než se dostala k tomuhle titulu, tak se posunula k trenérské špičce do Prahy k trenérovi Jakubu Strakošovi, který je bývalým mistrem světa v triu. Byla to taková hvězdná kariéra trojice Holzer, Strakoš, Valouch a Olga Šípková, kteří přivezli tituly z mistrovství světa v Sydney, tuším to byl rok 1997. Pro mě velké vzoryy. No a dnes už trenéři. A právě k Jakubovi Strakošovi se Mári dostala a tam teď trénuje na té nejvyšší úrovni.

Patnáctiletá mistryně světa v aerobiku Marika Podlucká

Kdy byly ty první aerobikové krůčky?
Ve 4 letech. Aerobiková přípravka, kde se začíná tanečky na hudbu, cviky se jmenují podle různých zvířátek, abychom namotivovali holčičky. Měli jsme i kluky. Takže sportovní aerobik se dá dělat i v páru. Ale to už poslední léta upadá. Spíš už se to řadí do kategorie ženské. Tam Mári začínala a postupně přešla přes pódiové skladby v aerobiku, přes fitnes týmy až k té nejvyšší formě sportovního aerobiku.

A bavilo tě to Mariko hned? Chytlo tě to hned?
Od malička jsem milovala hudbu. Takže ten pohyb s tím spojený, to byla ideální kombinace.

Ono to hodně holčiček zkouší, ale asi málokterá z nich vydrží a dostane se na takovou světovou úroveň.
Tak ona je to nejdřív zábava. O což se snažíme, aby děti cvičily pro radost, aby měly třeba i zdravé, hezké tělíčko. Protože hodně dětí tráví čas u počítače a nabírá na váze. Tak to je prioritou, samozřejmě i zdravotní účinek. A pak, kdo je víc motivovaný a chce to někam dotáhnout, tak to už vyžaduje intenzivnější trénink, vícekrát týdně. A občas něco i trochu bolí. Protože se musí hodně protahovat, nebo se dělají silové prvky, které pak dělají tu závodní choreografii efektní a zajímavou. Právě proto někdo nevydrží ten tréninkový tlak a už to nezvládne.

Patnáctiletá mistryně světa v aerobiku Marika Podlucká, trenérka Gabriela Bašková a Jana Kudyvejsová

Ta soutěžní skladba, kolik trvá minut?
Dvě minuty. To je opravdu napresované na vteřinu, jeden pohyb střídá druhý a jeden je těžší než ten první.

Mohli bychom možná pro ty, kteří to neznají tak úplně přesně, přiblížit, co je ten sportovní aerobik přesně za sport?
Je několik forem aerobiku. Je takový všestrannější. Že si tam každý může najít právě to pro sebe. Je cvičení komerčního aerobiku, které je pro širokou veřejnost, ať už pro ženy nebo pro děti Potom se aerobik rozčleňuje podle výkonnosti, jak moc se přidávají ty těžké prvky. Pak je tam kategorie fitness týmů, což jsou většinou týmy, kde je 5 až 8 členů. Vysoko se vykopávají nohy, ta sestava je dynamická. Frčí dvě minuty ve velkém tempu, ale nedělá se tam třeba tolik náročných prvků. Kdežto sportovní aerobik, který je určený jednotlivcům, dvojicím, párům nebo týmům, tak tam už jsou předepsané prvky. Tam už se sestava skládá z těch náročnějších věcí a musí se trénovat hodně i fyzička. Dvě minuty se intenzivně střídá jeden prvek za druhým.

Mariko, vy jste na to tři. To znamená, že musíte být i dokonale sehrané. Hodnotí se tam i ten výraz, že nesmíte dát najevo, že už třeba nemůžete?
Ano, na výrazu velmi záleží. Je potřeba si tu sestavu užít. Hned na začátku si řekneme: holky, jdeme si to užít, jedeme to dělat pro radost, ať to dopadne jakkoliv.

Fitnessy s poháry

Ty pohyby musí být opravdu sladěné na vteřinu, možná ještě na míň. Když z toho někdo trošku vybočí, může to rozhodit i ostatní. Je tam i nějaká odpovědnost, jak tohle vnímáte?
Ano, synchron musí být určitě. Ale už jsme naučené tak, že když vypadne jedna, tak se snažíme to nedat nějak najevo a snažit se chytnout. Hodně se to trénuje, aby ten synchron byl dokonalý. Z toho pak plyne ten úspěch. Jedině dokonale synchronní tým má šanci na ty vysoké medailové stupně.

Jsou tam těžké prvky, třeba z výskoku uděláte klik, nebo provaz. To musí být náročné i možná docela nebezpečné. Jak se to trénuje?
Trénujeme se žíněnkami, kdyby náhodou. Jsou tam pády, jsou tam skoky, silové prvky, různé zdvihy. Právě s tím mi pomáhá Jakub Strakoš, určitě skvělý trenér. A chce to prostě trénink, trénink a zase trénink. Gymnastika tam hraje velkou roli. A flexibilita, ohebnost, když je potřeba protáhnout tělo.

A posilovna?
Musí se posilovat, ano. Hodně cviků se provádí vlastním tělem, vlastní vahou a právě speciálními zpevňovacími cviky. Gymnastika se už do toho sportovního aerobiku vkládá.

Hudba je také velmi svižná. Máte možnost do toho nějak mluvit? Nebo to vše zařizují trenéři?
Jak kdy. Můžeme si hudbu zvolit samy, dáváme návrhy a trenér určí, jestli ano, nebo ne. Většinou se shodneme.

Patnáctiletá mistryně světa v aerobiku Marika Podlucká, trenérka Gabriela Bašková a Jana Kudyvejsová

Mariko, ty jsi začínala v Hradci Králové, ale teď už dojíždíš na tréninky do Prahy, chodíš při tom do školy. Jak se to dá skloubit? Jak vypadá tvůj týden? Kolikrát máš trénink?
Do Prahy dojíždím třikrát až čtyřikrát týdně. A školu zvládám, dá se to tak říct. Učím se v autě. Moc bych chtěla tímto poděkovat naší škole, že mi věřila a že mi udělala tak krásné překvapení, když jsem přijela.

Co to bylo za překvapení?
Před školou mi udělali nápis "Gratulujeme Márince, mistryni světa".

Tak to je krásné. Která je to škola?
Základní škola Bezručova.

Tímto zdravíme do Základní školy Bezručova v Hradci Králové. Gratulujeme ke všem úspěchům. A přejeme mnoho dalších. Ať už ve sportu nebo v samotném životě.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio