Mimořádné zastupitelstvo v Opočně bude jednat o plánech kraje s tamní nemocnicí

21. září 2010

Kraj se rozhodl zrušit některá oddělení v nemocnicích v Opočně a v Broumově. Záměr omezit rozsah zdravotní péče v nemocnicích v Opočně a Broumově ovšem vyvolal velkou vlnu nevole u místních obyvatel. V Opočně i v Broumově se podepisuje petice za zachování dosavadního stavu, včetně oddělení chirurgie, která by měla být na konci června uzavřena. Zrušení chirurgického oddělení znamená podle signatářů petice jen další krok k jeho úplnému uzavření. Proti těmto krokům jsou i představitelé obou měst. Proto se dá očekávat bouřlivá debata na dnešním mimořádném zasedání opočenských zastupitelů. Veřejná schůze má jediný bod - chystané změny v nemocnici Opočně. Starosta města Štěpán Jelínek, říká, že do Opočna pozval na 18 hodinu představitele krajského zdravotnictví.

Podle vedení kraje nesplňuje chirurgické oddělení v Broumově dlouhodobě bezpečnostní a hygienické předpisy. Díky tomuto opatření, které se týká rovněž nemocnice v Opočně, by mělo krajské zdravotnictví údajně ušetřit 24 milionů Kč.
Občané jsou pro zachování jak chirurgického oddělení, jehož služeb využívají mnozí z nich, a jak píší na sociální síti Facebook, jsou většinou maximálně spokojeni s jejich péčí. Stejně tak i ve všech ostatních stávajících odděleních. Zdůrazňují, že již zrušením porodnice se život v Broumově lidem zkomplikoval. A teď je čeká ještě chirurgie!
V předchozích letech krajské zastupitelstvo doplácelo na zdravotnictví právě proto, že se zavázalo udržet dostupnost lékařské péče. Proto pokračovala v práci i menší zdravotnická zařízení, která při provozu prodělávala.
Občanům Broumova a Opočna se rozhodnutí představitelů kraje nelíbí. Mají strach, že přijdou o důležitou zdravotní péči v místě jejich bydliště. Leckdo je navíc přesvědčen, že v krajních situacích mohou být - pokud by záměr zrušení přešel v realitu - ohroženy i lidské životy.

Spustit audio